Barcelona

Portabella proposa que els okupes paguin un lloguer "simbòlic" als propietaris d'habitatges buits

El segon tinent d'alcalde de Barcelona i president del grup d'ERC, Jordi Portabella, ha proposat que l'administració pugui regular l'okupació d'habitatges deshabitats per mitjà del pagament d'un lloguer "simbòlic" als propietaris, sistema que ja funciona a Holanda. Portabella ha vinculat la posada en marxa d'aquest sistema, en el qual l'Ajuntament actuaria com a "garant" o intermediari en aquests contractes, a la possibilitat de gravar fiscalment aquells habitatges que estiguin buits durant un temps determinat perquè els seus propietaris prefereixin acollir-se voluntàriament a aquesta fórmula de lloguer.

Actualitzat

ERC és partidari que els propietaris de pisos buits paguin un "cànon molt elevat" pel grau d'"incivisme" que significa tenir pisos desocupats en un moment en el qual es pateix un greu problema d'habitatge, ha explicar Portabella. En aquest sentit, el segon tinent d'alcalde de Barcelona ha recordat que el grup d'ERC ja va aconseguir introduir el 2003 un recàrrec del 50% de l'IBI per a aquells pisos buits, una mesura encara vigent, però que no es va poder aplicar perquè una normativa d'àmbit estatal ho impedia, encara que confia que amb l'aprovació del nou Estatut de Catalunya es disposi de les competències a Catalunya per fer-la efectiva.

"El problema ens el trobem en el fet que no hi ha una definició legal del que és un habitatge buit, i això està en camí de solucionar-se" -ha indicat Portabella- per mitjà del control dels consums d'aigua o energia elèctrica durant un període concret, "i si aquests no es mouen, és que estan deshabitats".

El president del grup d'ERC ha avançat que aquesta proposta formarà part del seu futur programa electoral de cara a les eleccions municipals del maig com a mesura per solucionar el problema dels okupes a Barcelona. Pel regidor, es tracta d'una "bona solució" per resoldre el "dret a un habitatge", i permetria, "respectant el dret a la propietat", reduir el nombre de pisos buits que hi ha a la ciutat, i arribar a acords perquè el moviment okupa es desenvolupi dins de certa regulació.

200 denúncies contra l'assetjament immobiliari

Així mateix, i en declaracions a Catalunya Ràdio, Portabella ha explicat que des que es va crear l'oficina contra l'assetjament immobiliari a l'Ajuntament de Barcelona s'han cursat unes 200 denúncies, algunes de les quals han arribat a judici, sense que hagin comportat condemnes, perquè l'assetjament no està tipificat com a delicte, per la qual cosa ha demanat un marc normatiu que permeti actuar amb més pressió davant d'aquesta pràctica.

Un miler de mossos més

D'altra banda, el regidor republicà ha demanat un "miler llarg més" d'efectius policials, entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana, encara que ha afegit que per resoldre el problema de la inseguretat ciutadana el que fa falta a més és "una bona coordinació de totes les policies que actuen a Barcelona per poder arribar a tot arreu".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut