Portugal, envejada per la gestió de la pandèmia, torna a confinar pels rebrots
- TEMA:
- Coronavirus
El govern portuguès ha decidit tornar a confinar la població de diverses zones als voltants de Lisboa per poder combatre una nova onada de casos de coronavirus als afores de la ciutat.
Els habitants de les zones afectades un total de 19 districtes que no inclou el centre de Lisboa només podran sortir de casa per comprar articles de primera necessitat, com menjar o medicaments, i per desplaçar-se a la feina.
L'Organització Mundial de la Salut ha recordat aquest dijous que el virus encara circula. A Itàlia, en 24 hores hi ha hagut 300 nous contagis, la xifra més alta de la setmana.
L'OMS ha detectat risc de rebrot en 30 països i demani que s'actuï com més aviat millor contra els focus. Entre els països que han actuat amb rapidesa ha destacat Polònia, Alemanya i també Espanya.
A tot el continent europeu es registren ara 20.000 nous casos cada dia i 700 morts diàries.
300 casos nous en un dia
A Portugal, les restriccions duraran des del 29 de juny fins al 12 de juliol, segons ha explicat el primer ministre António Costa aquest dijous.
Portugal ha elevat aquest dijous a 40.415 el balanç provisional de persones contagiades del nou coronavirus, 311 casos més que el dimecres. De nou, la regió de Lisboa i Vall del Tajo ha resultat la més afectada.
A principis de setmana ja es va imposar a Lisboa i altres localitats de l'àrea metropolitana la prohibició de reunions de més de 10 persones.
A més, els comerços han de tancar a les 20.00, excepte els restaurants, que podran donar sopars. També s'ha suspès la venda de begudes en àrees de servei.
Cas d'èxit
A més, van augmentar les mesures de seguretat en els centres comercials. Una vigilància que s'incrementarà en els pròxims dies també al carrer per assegurar el compliment d'aquestes restriccions.
Portugal ha registrat 1.549 defuncions i 40.415 persones contagiades des que va començar la pandèmia. La seva gestió de la crisi sanitària ha estat reconeguda internacionalment com un cas d'èxit.
Portugal va aixecar les mesures de confinament el 4 de maig, però els casos van rebrotar en barris perifèrics i pols industrials. També s'hi han afegit focus sorgits en zones costaneres causats sobretot per festes.
Vacuna d'aquí 10 mesos
Pel que fa a l'evolució de la pandèmia a tot el món, l'OMS alerta de la necessitat de respiradors per fer front als casos més greus. La mateixa organització en comprarà 40.000 per repartir-los a 120 països.
L'OMS ha demanat precaució perquè no preveu que hi hagi una vacuna abans de 10 o 12 mesos. I adverteix que en zones on la pandèmia havia millorat, com Europa, ara hi ha indicadors preocupants.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus