Pacient de Covid traslladat de centre hospitalari per falta d'oxigen (Efe/Epa/Mario Cruz)

Portugal tanca fronteres amb Espanya durant 15 dies per l'augment de contagis

La situació als hospitals és crítica per la falta de llits i de personal per atendre tots els pacients de coronavirus

Laura GalanActualitzat

A partir d'aquest divendres i durant dues setmanes, les fronteres de Portugal amb Espanya estaran tancades per evitar l'expansió dels contagis per coronavirus.

El ministre de l'Administració Interna, Eduardo Cabrita, ha fet pública la mesura, que ha comptat amb el suport dels principals partits polítics del país.

El primer ministre portuguès, António Costa, va admetre aquest dimecres en una entrevista que la situació a Portugal està "molt malament" i que ja encadenen "un nombre dramàtic" de morts.

Portugal és el país de la Unió Europea amb la pitjor incidència, ja que supera els 1.400 casos per cada 100.000 habitants, segons dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties.

Aquest dijous han mort 303 persones i hi ha hagut 16.432 contagis nous.

El tancament de fronteres entre Portugal i Espanya per la Covid ja és el segon cop que s'aplica. El primer va durar del 17 de març a l'1 de juliol.

Ara, la situació del país torna a ser crítica, amb els hospitals saturats. Les UCI estan ocupades al 90% i tenen un important dèficit de professional sanitaris.

Un pacient és portat cap a l'UCI a l'Hospital de Cascais (Reuters/Pedro Nunes)

Portaveus de diferents hospitals, consultats per l'agència EFE, reconeixen que un dels principals problemes és la falta de metges i d'infermeria.

Els centres hospitalaris han declarat l'alerta més greu fins ara.

Aquest dimecres, una cinquantena de pacients de l'hospital Amadora-Sintra, a la perifèria de Lisboa, han hagut de ser traslladats cap a altres centres de la capital després que la xarxa d'oxigen va desbordar la seva capacitat i la pressió va disminuir.

"És una mica com l'aigua, que si tens moltes persones consumint-ne al mateix temps, perd pressió", explicava un responsable de salut.

Aquest episodi ha disparat la por del col·lapse. L'hospital Amadora-Sintra ha registrat un augment d'ingressats del 400%.

A l'Hospital Santa Maria, el més gran de Portugal, també a Lisboa, s'han vist aquesta setmana fileres d'ambulàncies que esperen, a vegades durant hores, un llit per a les persones que transportaven. Ha estat una imatge que ha impactat els portuguesos.

 

Filera d'ambulàncies fent cua amb pacients de Covid davant l'Hospital Santa Maria aquest dimecres (Efe/Cynthia de Benito)
(Reuters/Pedro Nunes)

I no és l'únic l'hospital que es troba en una situació complicada per falta de llits.

És per això que Portugal, fins i tot, estudia el trasllat de pacients a hospitals d'altres països europeus.

Amb 10 milions d'habitants, el país acumula des del març 11.305 morts i 668.951 positius, i la corba continua disparada en aquesta tercera onada.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut