Posar fi a la desforestació l'any 2030, el primer gran acord de la COP26

El centenar de països que firmaran el compromís acullen el 85% dels boscos de tot el planeta, però els experts en desconfien perquè ja es va arribar a aquest mateix acord l'any 2014
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

La cimera del clima de l'ONU ha començat amb bon peu, tot i que, com sempre, caldrà veure fins a quin punt el que s'acorda aquests dies a Glasgow s'acaba complint.

De moment, aquest dimarts es presentarà un dels acords més ambiciosos i urgents: el compromís d'acabar amb la desforestació a finals d'aquesta dècada. S'hi destinaran 20.000 milions d'euros.

L'acord parteix d'una base ferma: el centenar de països que el firmaran acullen el 85% dels boscos de tot el planeta. Els que més, el Canadà, Rússia, la Xina, la República Democràtica del Congo i el Brasil de Jair Bolsonaro, que fins a dia d'avui no s'havia mostrat precisament preocupat en aquest sentit.

La desforestació és un dels principals causants de la crisi climàtica, ja que els boscos són els encarregats d'absorbir grans quantitats de diòxid de carboni (CO2), un dels gasos que més contribueix a l'escalfament global.

Mentre no s'aturi la desforestació, els boscos passen a formar part del problema, ja que alguns d'ells -els més grans- ja emeten més carboni del que capturen.

La urgència és cada vegada més gran, i això fa confiar els experts que, aquesta vegada sí, el que s'acordi es complirà. I és que l'any 2014 ja es va arribar a aquest mateix acord, i pràcticament ningú ha mogut ni un dit al respecte des d'aleshores.

Però una lluita efectiva contra la crisi climàtica no depèn només de les decisions dels líders dels països; també hi han de participar les principals empreses. I en aquest sentit, més de 30 de les més importants del món es comprometran a no invertir en activitats vinculades a la desforestació. 

Les empreses lligades a la producció i el comerç d'oli de palma, soja i cacau també hauran de readaptar-se; almenys, en els 28 països que s'han compromès a eliminar la desforestació vinculada a la producció d'aquests productes.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut