
Posaran sensors al fons marí per conèixer els moviments i hàbitats dels bancs de peixos
Els receptors s'instal·laran a tota la costa catalana i es recolliran cada sis mesos per descarregar les seves dades
Conèixer a fons els moviments i hàbitats dels bancs de peixos al llarg del seu cicle de vida a Catalunya per preservar la biodiversitat marina i evitar la sobrepesca a casa nostra. Aquest és l'objectiu d'una iniciativa del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i la UB que es posa en marxa a tota la costa catalana.
La tècnica d'estudi està formada per un sistema d'emissió, amb transmissors acústics implantats en els peixos que emeten senyals codificats amb un codi per a cada exemplar, i un sistema de recepció, constituït per receptors al fons marí que reben i emmagatzemen els registres.
Els senyals emesos seran captats per una xarxa d'hidròfons, una mena de micròfons, en un radi d'uns 300 metres al seu voltant, que emmagatzemaran la informació.
Com funcionaran els sensors?
En una primera fase, s'instal·larà una xarxa fixa d'hidròfons receptors, clavats al fons marí amb murs de formigó, en punts estratègics de la costa catalana.
Quan es recullin aquests receptors i es descarreguin totes les dades, cada sis mesos, podrà reconstruir-se el moviment i la trajectòria de cada exemplar marcat, que haurà pogut seguir l'activitat normal.

Les dades recollides permetran seguir per períodes de més de cinc anys la mostra i conèixer hàbitats, comportament, alimentació, patrons i zones de reproducció, a més de la connectivitat entre les diferents regions marines.
També es podrà establir una xarxa mòbil de receptors perquè els pescadors participin en el projecte inserint receptors als seus instruments de pesca i facilitin als científics les coordenades geogràfiques.
El Departament d'Acció Climàtica considera que aquesta iniciativa és clau per realitzar una gestió integrada a tot el territori català i assegura que la iniciativa permetrà la conservació i l'explotació sostenible del litoral i els seus recursos.
De fet, Catalunya compta actualment amb una xarxa de més de 100 hidròfons receptors repartits en 80 km de costa i més de 300 peixos marcats, que ha permès descobrir diversos aspectes desconeguts fins al moment.
A causa dels resultats inesperats de l'abast del moviment d'algunes espècies (que poden recórrer més de 300 km de costa), la xarxa actual ha demostrat ser limitada, i per això ara s'amplia fins al delta de l'Ebre i cobrirà tota la costa catalana.
- ARXIVAT A:
- CiènciaEcologiaPescaMedi ambient