Posen en marxa un protocol per als casos sospitosos del nou coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
El coronavirus 2019-nCoV ja s'ha escampat a diferents països: Singapur, Taiwan, el Japó, Tailàndia i els Estats Units. Per això, les administracions i els centres hospitalaris a Espanya ja tenen a punt protocols d'actuació per si detecten casos sospitosos.
Una passatgera del vol Xangai-Barcelona de dijous a la tarda ha estat la primera sospitosa a Espanya d'estar infectada pel coronavirus. En arribar a l'aeroport del Prat, tal com marquen els protocols, Sanitat Exterior la va avaluar i en va descartar la infecció. Tot va quedar en un ensurt, però si hagués continuat la sospita s'hauria activat un protocol, com explica Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic:
"Per fer les proves necessàries, per mantenir el pacient sospitós sota les mesures de prevenció i d'aïllament necessaris i, finalment, per confirmar o descartar el cas. Això, amb casos importats, Catalunya està preparada per fer-ho, té entrenament per fer-ho, perquè és el mateix -amb petites diferències- que hem fet amb altres malalties que venen de fora."
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha recordat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) està seguint tota la informació al minut i, de moment, no ha declarat l'emergència internacional. També ha volgut remarcar que, si arriba un cas procedent del territori afectat, Catalunya està preparada:
"Estem en alerta, i ens pertoca estar-ho. Sense que sigui una alerta ciutadana. A nosaltres, com a departament, ens pertoca fer-ho."
Aquest divendres, el ministeri s'ha reunit per audioconferència amb les comunitats autònomes per definir com s'ha d'actuar si arriben més casos sospitosos. De moment, n'hi ha dos a Espanya, de persones que venien de Wuhan. El director de Coordinació i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha explicat que es tracta de detectar els casos sense bloquejar el sistema sanitari:
"Intentem aconseguir una sensibilitat suficient per detectar els casos sense que es bloquegi el sistema sanitari, perquè això seria un problema molt més gran que tardar una mica a detectar un cas, i a més amb una especificitat suficient per garantir que el que detectem és el que volem detectar, i no pas coses que no hi tenen res a veure."
I és que, ara per ara, el més complex és la detecció, perquè els símptomes són similars als de la grip. Però només cal consultar amb el metge si s'ha estat en l'últim mes a la zona de Whuan i es tenen els símptomes: tos, mal de coll, febre, sensació de falta d'aire.
El 75% dels casos són lleus, però de vegades es pot complicar en pulmonia. La mortalitat de moment es calcula que és de menys del 3% dels infectats. Es considera que la probabilitat que n'arribi algun cas a Catalunya és baixa, però no és zero.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus