El Congrés ha fet el primer pas per derogar la presó permanent revisable

El Congrés frena l'enduriment de la presó permanent revisable de PP i Cs

Les esmenes dels dos partits han estat rebutjades i, per tant, la cambra continua els tràmits per derogar aquesta figura penal
Redacció Actualitzat

El Congrés dels Diputats tira endavant el tràmit per derogar la presó permanent revisable. Les esmenes a la totalitat del PP i Ciutadans per endurir la seva aplicació han quedat rebutjades en el debat que s'ha fet aquest matí. Hi han votat en contra 178 diputats del PSOE, Units Podem, ERC, PNB, PDeCAT, Compromís, Nova Canàries i Bildu.

El PNB havia demanat la derogació, però el PP i Ciutadans havien presentat esmenes per ampliar els supòsits previstos en l'aplicació d'aquesta condemna i per endurir el Codi Penal. Tant els populars com Cs havien demanat al PSOE que s'abstingués en la votació per frenar la derogació de la presó permanent, mentre el TC no resolgui el recurs que els socialistes van presentar contra aquesta polèmica figura penal.

Des de Ciutadans, Juan Carlos Girauta ha fet aquest prec als socialistes:

"Impedim supòsits de penalitat real insuficient enfront crims especialment horribles i amb perill objectiu de reincidència. Vull demanar-li, si us plau, al Partit Socialista, que recapaciti i que s'abstingui."

José Antonio Bermúdez de Castro, del PP, s'ha manifestat en la mateixa línia. Ha fet una defensa aferrissada de la presó permanent.

"És al reu a qui correspon acreditar i demostrar davant d'un tribunal que és capaç d'integrar-se a la societat sense risc de tornar a delinquir (···) Com és possible que aquesta pena sigui inhumana si està avalada pel Tribunal Europeu dels Drets Humans."

Però els socialistes han mantingut la seva posició de votar en contra de les esmenes. Ho ha justificat el diputat Juan Carlos Campo.

"Tots sabem molt bé que en realitat estem davant de la cadena perpètua. La cadena perpètua que vostès van introduir entra en contradicció amb els valors que inspiren la nostra Carta Magna. No juguem amb aquest dolor. Hi ha moltes víctimes que el pateixen de manera directa. A més, no hem de traslladar des del legislatiu la falsa creença que un enduriment de les penes es pot traduir en una millor protecció i seguretat."

Lourdes Ciuró, del PDeCAT, ha explicat que la mesura és anacrònica.

"La deficiència en el sistema condemna l'individu, que no pot rehabilitar-se. Per tant, no procediria en aquests contextos una mesura tan repressiva com la presó permanent revisable. Modernitzin i agilitin la justícia, acompanyin les víctimes i apostin per la reinserció. És un estat del segle XXI, no del segle XIX."

La diputada Ester Capella, d'ERC, opina que aquesta figura penal no evita morts.

"De quina manera ha evitat o evita la presó permanent revisable la comissió de determinats delictes? La resposta, a criteri d'Esquerra Republicana, és en poc o res. Ha evitat la mort de Diana Quer? Ha evitat la mort del petit Gabriel?"

 

 

A la sessió hi han assistit familiars de víctimes i s'ha fet enmig de la commoció per l'assassinat del nen Gabriel Cruz. Abans del debat, la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, s'ha reunit amb el pare de Diana Quer i familiars de Marta del Castillo i Mari Luz Cortés, que critiquen que es vulgui derogar en calent la presó permanent revisable.

A partir d'ara, la mesa del Congrés haurà de decidir si es continuen ampliant els terminis d'esmenes a l'articulat de la iniciativa del PNB. En principi, la majoria dels grups són més aviat partidaris de no accelerar la tramitació fins que no es pronunciï el Constitucional.

 

 

Rajoy: "No és una bona notícia per a cap espanyol"

Mariano Rajoy considera que no veu "cap raó" per derogar la presó permanent revisable. I ha assegurat que començar els tràmits parlamentaris en aquesta direcció "no és una bona notícia per a cap espanyol". Ho ha dit minuts abans que el ple del Congrés fes el primer pas per començar la derogació d'aquesta mesura.

El president espanyol ha defensat que aquesta pena es mantingui al Codi Penal, una decisió que es va aprovar fa tres anys, quan el PP tenia majoria absoluta en la cambra. Rajoy ha dit que aquesta mesura existeix en la "immensa majoria" dels països de la Unió Europea. I ha afegit que el seu partit intentarà defensar les seves posicions més endavant en els debats previstos dins del tràmit que ha començat aquest dijous.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut