PP i Vox es contradiuen sobre l'aplicació de les mesures antiavortament a Castella i Lleó

Els metges de la comunitat no han rebut cap instrucció i els socis de govern han fet declaracions contradictòries, i per tant, no queda clar si l'oferta de sentir el batec fetal i una ecografia en 4D tira endavant
Redacció Actualitzat
TEMA:
Avortament

Des d'aquest dilluns, una dona embarassada a Castella i Lleó hauria de poder escoltar el batec fetal ja en la primera visita i li haurien d'oferir també si vol una ecografia 4D, que només es fa a la sanitat privada i normalment molt més endavant.

Això és el que garantiria la controvertida instrucció del govern de Castella i Lleó, de PP i l'extrema dreta de Vox. Ara bé, mentre que el president, Alfonso Fernández Mañueco, assegura que no hi ha hagut cap canvi de protocol, els seus socis asseguren que la instrucció ja és obligatòria.

"La legislació no ha canviat: no s'obligarà els metges a res, ni tampoc les dones embarassades a res", ha assegurat Mañueco en una declaració a la premsa sense acceptar preguntes, en què ha insistit que el que fan és ampliar les prestacions de la sanitat pública.

Però unes hores després el seu vicepresident, Juan García-Gallardo, de Vox, assegurava que el protocol serà obligatori i que entra en vigor aquest dilluns.

"Ningú li llençarà a una dona la informació a la cara, sinó que es tracta que sàpiguen que aquesta informació hi és", ha explicat. I ha afegit: "Castella i Lleó es consolida amb aquestes mesures com la regió més protectora dels drets de la mare embarassada."
 

La instrucció s'enviarà "amb la major brevetat possible"

A la pràctica, de moment els professionals sanitaris asseguren que no han rebut la instrucció ni tampoc s'ha publicat al diari oficial de la Junta. Fonts del govern de Castella i Lleó  han assegurat a TV3 que està previst que s'emeti "amb la major brevetat possible", durant les pròximes hores.

Fins i tot, hi ha qui dubta que els puguin obligar. "És difícil que es pugui obligar els professionals", assegura Abel Renuncio, la Unitat d'Atenció a la Dona de l'Hospital Universitari de Burgos, que explica que fan l'ecografia a les dones per confirmar l'embaràs, però que no els hi ensenyen: "Creiem que l'única cosa que aconseguim és crear una inseguretat."

I és que la confusió i l'enuig creixen entre el personal sanitari i les afectades. Metges i metgesses també critiquen que no se'ls ha informat ni demanat assessorament en cap moment sobre el suposat nou protocol, que consideren que no té cap base científica.


"M'agrada molt el que fa el govern d'Hongria​"

Vox ha reconegut obertament que la mesura s'emmiralla amb el que fan a Hongria, governada per l'extrema dreta de Viktor Orbán. "M'agrada molt el que fa el govern d'Hongria. Ofereix alternatives, informació i mesures en positiu", ha dit el vicepresident de Castella i Lleó.

De fet, per García-Gallardo el nou protocol --que anomena pro vida-- consolida Castella i Lleó com "la regió més protectora dels drets de la mare embarassada".

El vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, de Vox (EFE/Nacho Gallego)

L'any passat van avortar a Castella i Lleó unes 2.600 dones, la gran majoria en centres privats. Només dos hospitals ofereixen la possibilitat d'interrompre l'embaràs, a Burgos i a Miranda de Ebro. I hi ha una sola clínica concertada per fer-ho, a Valladolid.

Aquesta desigualtat territorial també suposa, pels sectors feministes, una discriminació.


Tempesta política

I mentre l'aplicació pràctica de la mesura és a hores d'ara poc clara, la controvèrsia política i social no para d'inflar-se. Fins al punt que el govern espanyol insisteix que sí que s'està traspassant la barrera de la legalitat i ja diu que, si cal, la recorrerà al Tribunal Constitucional.

Mañueco diu que està estupefacte amb la reacció del govern espanyol, a qui acusa de moure's només per interessos polítics. "Ni el govern que presideixo ha obligat els professionals a oferir mesures coercitives a les dones embarassades, ni el govern que presideixo acceptarà que el govern d'Espanya utilitzi les dones per fer d'oposició al govern de Castella i Lleó", ha afirmat.

El president castellanolleonès ha afegit que un govern que "ha provocat que a desenes de violadors sexuals se'ls rebaixessin les penes o sortissin de la presó abans del previst, no té cap autoritat per donar lliçons sobre protecció de les dones".

Mentrestant, qui guarda silenci és el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, a qui el govern espanyol ha acusat d'evadir les seves responsabilitats en aquest assumpte.

El portaveu del comitè de campanya del PP, Borja Sémper, ha qualificat d'"absurdes" aquestes manifestacions perquè, segons ha dit, si Feijóo s'hagués de manifestar sobre totes les declaracions de presidents i vicepresidents autonòmics, s'hauria de "dedicar a ser comentarista, i està per a una altra cosa", ha assegurat.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha critica la "poca traça" de Gallardo. Ayuso ha acusat Vox de buscar un conflicte intern a la coalició "en una qüestió sobre la qual ni tan sols té competències". "Tot el que sigui donar informació em sembla bé", ha dit, però "una improvisació d'aquestes característiques és innecessària".

ARXIVAT A:
Avortament Extrema dreta Vox PP
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut