Dues dones amb vel posen una espelma al lloc on van matar el sagristà d'Algesires (EFE/A.Carrasco Ragel)

PP i Vox intenten treure rèdit polític de l'atac d'Algesires amb discursos islamòfobs

L'estratègia va "en la mateixa línia dels partits populistes d'extrema dreta a Europa", assegura Moussa Bourekba, especialitzat en processos de radicalització i investigador del CIDOB
Actualitzat
TEMA:
Islamofòbia

Dies després de l'atac a dues esglésies a Algesires, on va morir assassinat un sagristà i tres persones van quedar ferides, encara queden moltes preguntes sense resposta. El Ministeri de l'Interior confirma que els indicis apunten que es tracta d'un atac terrorista, però remarca que totes les possibilitats estan obertes, ja que la investigació és molt incipient.

Tot i això, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo etzibava, en un col·loqui al Cercle Eqüestre: "El terrorisme islàmic és un problema de tota la societat europea i hem d'actuar de forma unida, sabent que hi ha latent un problema perquè hi ha persones que maten en nom d'un déu o una religió."

L'atacant no constava com a radical per als cossos policials, ni a l'Estat ni en cap altre país, i per això no se li feia cap seguiment. Tampoc no consta que tingués contacte amb grups jihadistes. Però per Feijóo, la sentència ja era clara: "No veurem un catòlic o un cristià matar en nom de la seva religió i les seves creences. I hi ha alguns pobles que tenen alguns ciutadans que sí que ho fan."

Feijóo ha rebut una allau de crítiques per les seves paraules i poca estona després matisava lleugerament el que havia dit: "El que ha passat no té a veure amb la religió, no es pot criminalitzar cap religió, una cosa és el fanatisme i una altra, la religió".

Però hi afegia que "no hi ha un problema de terrorisme catòlic al món; no obstant, sí que hi ha un problema d'integrisme islàmic a alguns llocs del món, també als països islàmics". I recordava: "Això no només passa a Espanya, recordem Atocha i la Rambla, el que va passar a París... no és un problema d'Espanya ni d'Europa, ni dels Estats Units, on es van destruir les Torres Bessones."

Des de Vox tampoc no han desaprofitat l'ocasió per llançar a través de les xarxes socials i alguns mitjans de comunicació discursos islamòfobs. I, de retruc, per carregar contra el PP i intentar guanyar més rèdit polític. "No podem tolerar que l'islamisme avanci en el nostre sol", piulava a les xarxes socials el líder de la formació d'extrema dreta, Santiago Abascal.


Responsabilitat política

Des del govern, la portaveu, Isabel Rodríguez, ha recriminat al líder del PP les seves declaracions. Considera que "no són paraules d'un aspirant a governar ni d'un demòcrata". També ha assenyalat que les paraules de Feijóo es "qualifiquen per si soles" i "estan fora" del respecte a totes les religions.

"No es corresponen amb les paraules d'un partit polític democràtic que aspiri a governar un país com el nostre, que s'ha caracteritzat sempre per ser tolerant, que acull la diversitat i respecta totes les religions i creences, que advoca per la convivència", ha criticat Rodríguez. I ha considerat que el que ha dit el líder del principal partit de l'oposició és "difícil d'entendre" per a la majoria dels seus votants i "molt més" pels partits populars d'Europa.

Diverses organitzacions com CEAR, Andalusia Acoge, Associació Elín, Federació SOS Racisme, Iridia i Red Acoge han manifestat la seva "enorme preocupació" davant els discursos recentment llançats per responsables polítics "en què abunden perillosos missatges xenòfobs, racistes i d'odi per motius d'origen i creences".

"Les i els líders polítics han de ser prudents als seus missatges, que poden incitar a l'odi i posar en joc la convivència i la cohesió social, dos pilars del nostre model de societat", assenyalen. Per això recorden que "la societat espanyola és diversa, plural i solidària" i que la Constitució "promou la convivència de persones de diferents orígens i cultures, el respecte de la llibertat religiosa i el dret a la igualtat de tots els pobles".

Aquestes organitzacions també fan una crida a la responsabilitat política i al fet que, "especialment en període electoral", "cal allunyar-se d'estratègies vinculades a la captació de vots que posen en perill la cohesió social".
 

"El que fan el PP i Vox va en la mateixa línia dels partits populistes d'extrema dreta a Europa"

Moussa Bourekba és investigador principal del Centre d'Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB). Està especialitzat en processos de radicalització i Relacions Internacional a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

Per ell, el que estan fent el PP i Vox "va en la mateixa línia dels partits populistes d'extrema dreta a Europa". Per això lamenta, en declaracions al 324.cat, que "cada vegada que hi ha un atemptat s'instrumentalitza per posar a l'agenda els seus temes de sempre", perquè, diu, "a aquests partits ja els va bé tenir el migrant musulmà com a boc expiatori responsable de tots els problemes".

"Els atemptats els permeten cridar l'atenció, per exigir polítiques migratòries cada vegada més restrictives", critica Bourekba, "com si hi hagués alguna vinculació entre migració i terrorisme". Per això remarca que "la majoria d'atacs terroristes a Europa han sigut perpetrats per persones nascudes o criades a Europa".

Un cartell que defensa separar l'islam dels atemptats en una concentració a Algesires (EFE/A.Carrasco Ragel)

La instrumentalització dels atemptats inclou, segons l'investigador del CIDOB, presentar els musulmans com a "potencials enemics amb qui la convivència és impossible" i aprofitar-ho per demanar més restriccions i més control. Uns fets que recorden el racisme i la islamofòbia que va repuntar després dels atemptats a la Rambla de Barcelona. "És habitual aquesta reacció", lamenta Bourekba.

Aquest racisme i els discursos islamofòbics parteixen d'una premissa "molt discutible" que diu que "qualsevol musulmà forma part d'un ens homogeni anomenat islam o comunitat musulmana".

"Responsabilitzem a tot el conjunt de musulmans per les actuacions d'un identificat com a tal, però que no té res a veure amb tota la resta. No ens plantejaríem tot això si l'atemptat l'hagués fet una persona blanca i cristiana, tal com ja està passant."

 

Combatre els discursos islamòfobs

Davant d'aquesta situació i per combatre els discursos islamòfobs, destaca l'investigador principal del CIDOB, Moussa Bourekba, "hem de passar un procés en el qual els membres de l'anomenada comunitat musulmana tinguin dret a ser considerats individus, i no automàticament com a membres d'una comunitat a la qual no sempre pertanyen".

Per això també remarca la importància de vigilar el llenguatge que es fa servir, tant com a individus com a mitjans de comunicació. Habitualment les paraules "musulmà", "islamista" i "jihadista" es fan servir "amb molta confusió" i, sovint, com a "sinònims". "Entrem en una confusió i es parla alhora de marroquí i immigrant, i això no ajuda a la convivència", conclou Bourekba.  

També des de la Conferència Episcopal Espanyola han demanat "no caure en provocacions". Per això el secretari general i portaveu, César García Magán, ha demanat que no s'afegeixi "llenya al foc" i "no es caigui en demagògies, no podem identificar el terrorisme amb cap religió ni amb cap fe".

La comunitat islàmica condemna els atacs en dues esglésies d'Algesires

La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), la Federació del Consell Islàmic de Catalunya (FCIC) i PAK Federació d'Espanya han condemnat "amb la més gran determinació" l'atac a Algesires. A través d'un comunicat, consideren els fets un "acte violent i macabre" i una "acció criminal i covarda".

Per això, des d'aquestes entitats, s'uneixen "al dol de les famílies, de les víctimes i de tots els ciutadans de la ciutat d'Algesires". També han volgut expressar la seva solidaritat "amb els creients religiosos catòlics davant d'aquests terribles crims".

"Aquests actes violents i aquestes macabres accions criminals són atacs a la llibertat de creença i és una violació als nostres valors religiosos i humans."

També demanen "continuar treballant pel bé comú de la humanitat i de les nostres comunitats rebutjant l'odi, la intolerància i tota mena de radicalismes o extremismes violents".

També des de la Federación Musulmana de España condmnen els ataques d'Algesires: "Aquest terrorisme és una plaga fruit d'una ideologia extremista que no s'adhereix a cap religió i encara menys a l'islam".

ARXIVAT A:
Alberto Núñez Feijóo Terrorisme Religió Extrema dreta Vox PP Islam Islamofòbia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut