Precarietat i Covid: un 13% dels treballadors ha anat a la feina amb símptomes
Una enquesta de CCOO i la UAB revela que un 70% ha treballat sense mesures de seguretat, i que s'han duplicat la por de perdre la feina i no trobar-ne i el consum de tranquil·litzants
La precarietat laboral durant la pandèmia s'ha accentuat. Segons una enquesta de Comissions Obreres i la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, un 13% dels treballadors han anat a la feina amb símptomes de la malaltia. Un 70% confessa haver treballat en algun moment sense les mesures de seguretat necessàries. L'enquesta revela que hi ha més por de perdre la feina i no trobar-ne una altra i que retallin els sous, i detecta un augment proporcional del consum de tranquil·litzants.
Treballar amb símptomes de malaltia
Segons l'enquesta COTS, "Condicions de treball, inseguretat i salut en el context de la Covid-19", feta a 20.000 persones, el fenomen d'anar a treballar amb símptomes ha estat present en tots els sectors, amb una mitjana del 13%. Una cinquena part del personal sanitari, com auxiliars, infermeres o zeladors, han anat a treballar durant la pandèmia amb símptomes com tos, febre o dificultat respiratòria.
Els treballadors de supermercats i de la neteja també han estat entre els que més han anat a treballar amb símptomes i es distingeixen per la seva precarietat salarial, segons Antoni Navarro, coordinador del grup POWAH i professor de la Facultat de Medicina de la UAB, que ha fet la investigació.
"Quan algú va a treballar malalt, la raó més freqüent és per no sobrecarregar els companys, o perquè, per temes econòmics, no et pots permetre deixar d'anar a treballar."
Un 70% han treballat sense protecció
De l'enquesta, també en destaca que el 70% dels treballadors han hagut de fer la seva feina en algun moment sense les mesures de protecció necessàries. Comissions Obreres denuncia la falta de cultura preventiva de les empreses.
Un 70% dels treballadors enquestats tem una retallada de salaris els propers mesos, i 3 de cada 4 estan preocupats per la dificultat de trobar feina si perden l'actual.
Prop del 6% dels enquestats han perdut la feina des del començament de la pandèmia, i la quarta part es van veure afectats per un ERTO durant l'estat d'alarma.
Tensió laboral i consum de tranquil·litzants
Durant la pandèmia s'ha duplicat el nombre de treballadors que es veuen sotmesos a moltes exigències i no tenen marge per decidir sobre la seva feina. És el que els experts anomenen "alta tensió laboral".
Això ha anat acompanyat d'un igual creixement del nombre de persones que ha consumit tranquil·litzants, amb una incidència més alta entre les dones.
Un 21,5% dels participants en l'enquesta ha consumit tranquil·litzants, sedants o somnífers durant l'últim mes. D'aquests, més de la meitat, un 12%, no n'havien pres mai, mentre que entre els que ja en consumien abans de l'inici de la pandèmia, un de cada tres va augmentar la dosi o va canviar a un fàrmac més fort.
Més del 35% de la població laboral enquestada considera que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia.
L'enquesta COTS l'han elaborat, sobre un univers de 20.000 persones, el grup POWAH, integrat per investigadors de les Facultats de Medicina i de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Sindical de Treball Ambient i Salut (ISTAS-CCOO).
- ARXIVAT A:
- Precarietat laboralCoronavirus