Preemergència per sequera per a 6 milions de catalans: què suposa i quins municipis afecta
Els 202 municipis que s'abasteixen de la conca Ter-Llobregat veuen limitat a partir d'aquest dimecres el consum d'aigua a 210 litres per persona i dia
La major part de Catalunya ja es troba oficialment en preemergència per sequera. A partir d'aquest dimecres, l'endemà de la publicació del decret al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), els 202 municipis que s'abasteixen de la conca Ter-Llobregat, on viuen prop de 6 milions d'habitants, tenen el consum d'aigua limitat a 210 litres d'aigua per persona i dia.
Amb l'entrada en preemergència, una fase situada entre l'excepcionalitat i l'emergència, la Generalitat vol que la ciutadania prengui consciència de la importància d'estalviar aigua.
Amb l'excepció dels que s'abasteixen amb aigües de la conca de l'Ebre, la gran majoria dels municipis catalans ho fan amb les conques internes.
Consulta en aquest mapa en quina fase està cada municipi:
En aquesta taula cercable pots consultar en quina fase es troba cada municipi de les conques internes catalanes:
En què consisteix el límit de consum d'aigua
El principal canvi que suposa l'entrada en preemergència és el límit de 210 litres de consum d'aigua per habitant i dia, 20 litres menys del llindar que tenien quan estaven en fase d'excepcionalitat.
Quan es fa referència al consum d'aigua per persona i dia no només es té en compte el consum de cada persona a casa, sinó també el que fa a la feina o a espais com el gimnàs.
En cas que els municipis sobrepassin aquesta quantitat, podran rebre sancions de la Generalitat. De fet, l'Agència Catalana de l'Aigua ja ha obert expedient a algunes localitats que ja superaven el límit de la fase d'excepcionalitat.
L'altre gran canvi afecta el reg de gespa, que queda prohibit excepte en els camps esportius on es practica esport federat. En aquest cas, però, la dotació queda limitada a 200 m³ per hectàrea mensuals.
També es permet el reg que es fa reutilitzant aigua de pluja recollida de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
Altres mesures previstes en aquesta fase, que ja estaven vigents en situació d'excepcionalitat, són limitar el reg de supervivència d'arbres entre les vuit del vespre i les vuit del matí, la prohibició de netejar vehicles fora dels establiments destinats a aquesta activitat, la prohibició d'omplir fonts ornamentals o omplir piscines privades.
Dels 202 municipis que han entrat en fase de preemergència, només 95 estan complint el llindar de 210 litres d'aigua per persona i dia. De la resta, 88 no ho fan i de 19 no hi ha dades actualitzades.
36 municipis en estat d'emergència
A banda dels 202 municipis de la conca Ter-Llobregat, hi ha 36 municipis que fa mesos que es troben en estat d'emergència, el següent nivell de gravetat.
A l'agost es va decretar l'emergència i es van introduir restriccions a 22 municipis de l'Alt Empordà que s'abasteixen de l'aqüífer Fluvià-Muga i 2 del Baix Camp que ho fan de l'embassament de Riudecanyes. Al setembre s'hi van sumar 12 municipis de l'Alt Empordà que s'abasteixen del pantà de Darnius Boadella.
Quin llindar de consum d'aigua hi ha per a cada fase de sequera?
Per a cada fase del pla de sequera, l'Agència Catalana de l'Aigua estableix un topall de consum d'aigua per a habitant i dia.
Aquests són els diferents escenaris que preveu l'ACA:
- Escenari d'alerta: amb les reserves d'aigua en un 40%, s'estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.
- Escenari d'excepcionalitat: amb les reserves d'aigua en un 25%, s'estableix una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia.
- Preemergència: punt intermedi entre la fase d'excepcionalitat i la fase d'emergència en què s'estableix una dotació màxima de 210 litres per habitant i dia.
- Escenari d'emergència: amb les reserves d'aigua en un 16%, s'estableix una dotació màxima de 200 litres per habitant. Aquesta quantitat pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema.
- ARXIVAT A:
- Sequera