Premi Pritzker: el "Nobel" d'arquitectura per a tres catalans
Premi Pritzker d'Arquitectura per a Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, de la firma RCR, amb estudi a Olot
Justament quan celebren els 25 anys de trajectòria, el Premi Pritzker, el guardó més prestigiós i cobejat del món de l'arquitectura, recau en Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta.
Per primera vegada, el Pritzker escull tres persones i no un únic arquitecte. El jurat del premi ha fet una excepció, tenint en compte una de les característiques que més distingeixen l'estudi olotí: el treball conjunt, en què el procés creatiu i les responsabilitats són compartides de la mateixa manera entre els tres membres.
El jurat els ha escollit perquè considera que, des del 1988, la seva feina demostra un compromís total amb els espais de creació, i una autèntica harmonia amb el context on se situen els seus edificis.
També distingeixen el joc de transparències de les seves construccions, amb un joc de connexions permanents entre interiors i exteriors. En definitiva, una arquitectura emocional, en què la bellesa i la serenitat són les premises bàsiques.
RCR és un dels despatxos catalans amb més projecció internacional i que reben més encàrrecs de l'estranger. Entre els seus treballs hi ha el centre d'art La Cuisine i el Museu Soulages, a França; la Mediateca de Gant, a Bèlgica, i a Catalunya l'espai del Teatre La Lira, a Ripoll; el restaurant Les Cols, a Olot, o l'edifici d'oficines Plaça Europa a l'Hospitalet de Llobregat. La museïtzació de la masia de Joan Miró, a Mont-roig també tindrà el seu segell.
Aranda, Pigem i Vilalta són els guanyadors de l'edició 39 del Pritzker, que fins ara només havia guanyat un arquitecte espanyol, el navarrès Rafael Moneo, que va rebre el premi el 1996, fa 21 anys.
Les bodegues Bell-Lloc, a Palamós (cortesia Premi Pritzker)
Façana del Museu Soulage, a Rodez (cortesia Premi Pritzker)
El projecte La Lira, pont i coberta del riu Ter, a Ripoll (cortesia Premi Pritzker)
Guanyadors anteriors, majoritàriament homes
En edicions prèvies d'aquest prestigiós guardó han estat reconegudes les trajectòries d'arquitectes amb edificis singulars a casa nostra. El 2013, el Pritzker va reconèixer la innovació del japonès Toyo Ito, autor d'obres com les Torres Fira de L'Hospitalet de Llobregat, característiques de l'sky line de l'entorn de Gran Via 2.
El 2008 va guardonar el francès Jean Nouvel, creador de la Torre Agbar de Barcelona. La iraquiana Zaha Hadid, traspassada el 2016, va ser l'única dona que va rebre el guardó a títol individual, el 2004, si bé és cert que anys més tard el Pritzker va reconèixer la feina de la japonesa Kazuyo Sejima, juntament amb el seu company de despatx, Ryue Nishizawa.