Prendre el te... amb sal? Xoc i intercanvi de bromes entre els Estats Units i el Regne Unit
- TEMA:
- Estats Units
És un moment que demana aturar-se, on les presses no tenen cabuda. Damunt la taula, hi ha la tassa de porcellana, a joc amb la tetera. A dins, l'aigua bullent infusiona el te negre. A mesura que les fulles del te s'obren, l'aroma es va estenent per la sala i quan és el moment indicat, el te està llest per servir-se i assaborir-lo.
El te és tota una institució al Regne Unit (se'n prenen uns 100 milions de tasses al dia, segons dades de l'International Trade Centre). Per això la recomanació d'una científica dels Estats Units de com preparar la tassa de te perfecta ha inquietat molts britànics i, de fet, ha desencadenat en una intervenció diplomàtica de l'ambaixada dels Estats Units.
La professora de química al Bryn Mawr College de Pensilvània, Michelle Francl, ha publicat aquest dimecres el llibre "Steeped: The chemmistry of tea", amb detalls curiosos sobre la planta del te, la Camellia sinensis, com ara els nivells de cafeïna que té i les molècules que li donen aroma.
Al llibre, Francl també recull les conclusions d'un manuscrit xinès del segle VIII, on es parlava d'afegir sal a l'aigua bullent perquè fos menys amargant: "Els ions de sodi de la sal bloquegen la nostra percepció de l'amargor."
Amb aquesta premissa, l'autora va escriure al llibre que la recepta per a una tassa de te perfecta incloïa una mica de sal.
La idea no ha agradat gaire als ciutadans del Regne Unit, que van començar a reaccionar al cap de poques hores d'haver-se publicat el llibre. De fet, en van parlar en diversos programes de ràdio de la BBC i, entre riures, ho consideraven "una bogeria" o deien que ho havien provat i no els havia agradat.
Fins que la polèmica s'ha convertit en un conflicte diplomàtic. L'ambaixada dels Estats Units s'ha volgut disculpar, amb un to irònic:
"El te és l'elixir de la camaraderia, un vincle sagrat que uneix les nostres nacions. (...) Per a la bona gent del Regne Unit, la impensable idea d'afegir sal a la beguda nacional britànica no és política oficial dels Estats Units i mai ho serà."
I ha instat els britànics a demostrar al món que "quan es tracta de te, estem units."
El comunicat de l'ambaixada acaba amb una perla final: "Continuarem preparant el te com és degut, escalfant-lo al microones."
La resposta del Regne Unit no ha trigat a arribar, des de l'oficina del gabinet del govern: "Apreciem la nostra relació especial, però discrepem de tot cor que el te només es pot fer amb una tetera."
En una entrevista a la BBC, Michelle Francl explicava que no s'esperava aquest rebombori i a xarxes ella mateixa se n'ha fet ressò:
Per què recomana afegir-hi sal?
L'autora del llibre ha explicat a la BBC que afegir sal al te o al cafè no és una idea nova: "No és com afegir-hi sucre. Crec que la gent té por de notar la sal."
I assegura que afegint una mica de sal, una quantitat indetectable, es pot contrarestar l'amargor de la beguda.
Per això, ha demanat als britànics amants del te que tinguin la ment oberta abans de jutjar la seva investigació: "Està bé experimentar, canalitzar la part científica que portes dins."
La Festa del Te de Boston, un conflicte real
Fa 250 anys sí que va haver-hi un conflicte diplomàtic real entre els Estats Units i el Regne Unit, on el te estava enmig del conflicte: el que es coneix com la Festa del Te de Boston que va precedir la Guerra d'Independència dels Estats Units.
Els impostos que va imposar la Gran Bretanya a les seves colònies van provocar una divisió entre les dues parts i els nord-americans s'hi van tornar tirant cofres de te al port de Boston.
- ARXIVAT A:
- Estats Units Regne Unit