Prendre's un cafè, cada dia més car: com ha evolucionat el preu els últims anys

Es dispara la cotització als mercats internacionals per les males collites i el boom del consum a l'Àsia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cristina Herranz

Periodista de la secció d'Economia de TV3

@cherranz13
Actualitzat

Amb el preu del cafè en màxims a la borsa, la majoria dels bars i cafeteries ho han repercutit a la tassa de cafè.

Tot i que el preu varia molt en funció de l'establiment o la ciutat, i si està en una zona turística, hi ha bars que ofereixen un cafè sol per 1 euro i en d'altres ja costa més de dos euros. El més habitual és que es faci pagar entre 1,40 i 1,50 euros.
 

La cotització internacional, en màxims

Als mercats internacionals, la varietat aràbiga, la de més categoria, ha pujat un 15% en el que portem d'any a la borsa. Ara es paga per sobre dels 5.600 dòlars la tona. Però sobretot la que s'ha disparat ha estat la varietat robusta, que està en màxims històrics, superant els 3.800 dòlars la tona. Només des de gener, acumula increments del 50%.

Es tracta d'uns increments que ja es noten quan es pren el cafè al bar. Iker Fresneda, de la cafeteria La Granja Urpí de Sabadell, explica que han apujat el cafè amb llet "dels 1,40 euros als 1,55 euros".

També ha apujat preus la Cafeteria Andana de Sabadell. El seu propietari, Antoni Vázquez, assegura que "quan els preus pugen a la borsa ho acabem repercutint. Si no hem d'abaixar la persiana. Cada any, pugem uns 10 cèntims el preu del cafè o el tallat".

Raül Pont, conseller delegat de Cafès Pont, diu que "l'encariment del preu del cafè ha estat progressiu, però sobretot s'ha disparat a principis d'aquest any".
 

Més consum de cafè a la Xina i menys producció al Vietnam

Més enllà de l'especulació, els preus disparats són conseqüència d'un desajust entre oferta i demanda. Més consum de cafè a Àsia, sobretot a la Xina, sumat a una meteorologia adversa i una reducció de les terres agrícoles per altres de més rendibles al Vietnam, principal productor de la varietat robusta, n'ha reduït la producció.

A més, s'hi afegeix la crisi del mar Roig, que ha provocat demores i increment de costos del transport marítim. Des de Cafès Pont adverteixen que "això està alentint i encarint el transport, i alhora, crea demores. Hi ha sacs de cafè que havien de ser entregats al gener, i que a l'abril, encara no tenim".

Els fabricants, amb poc marge de maniobra

Però on més s'ha encarit el cafè ha estat al supermercat, on algunes marques han apujat fins a vint o trenta cèntims el paquet d'un quart de quilo.

Cafès Pont assegura que "d'un paquet de quilo de cafè, en surten 120-140 tasses". I, per tant, bars i cafeteries tenen més marge per no apujar tant els preus. Però fabricants i distribució amb menys marge han apujat més els preus.
 

L'esmorzar, més car

El cafè segueix, d'aquesta manera, el camí d'altres productes com el cacau que també s'estan disparant de preu en els mercats internacionals.

En aquest cas, també les males collites han alimentat l'especulació als mercats. I tot plegat encareix ingredients habituals d'àpats com l'esmorzar.

Segons un estudi de l'Organització de Consumidors (OCU), entre el 2020 i el 2023, els preus dels supermercats han pujat un 38%. I destaca productes com el sucre (+91%), el suc de taronja (+81%), els ous (+67%) o la llet sencera (+53%).

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut