Preocupa l'impacte de la variant britànica a les UCI, ja saturades després de Nadal

El pic de pressió assistencial a la xarxa hospitalària arribarà la setmana que ve, mentre segueixen baixant els nous casos positius de Covid

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut comunica que a les unitats de cures intensives dels hospitals catalans ja hi ha 730 malalts de Covid, la xifra més alta de pacients crítics d'aquesta tercera onada de la pandèmia.

També augmenten de 127 els ingressos a planta, que superen els 2.800 malalts. I pugen en 67 persones les defuncions per coronavirus, que superen les 19.100 des de l'inici de la pandèmia.

En canvi, es redueixen molt els nous casos positius confirmats. Salut en notifica uns 1.600 més. El risc de rebrot recula 21 punts i se situa als 533, i també es redueix la velocitat de contagi fins al 0,93.

Marc Ramentol, secretari General de Salut, adverteix que en cap cas s'ha de baixar la guàrdia:
 

"Tot i que l'evolució en nombre de contagis és positiva, tot i que sembla que ens estem apropant al que seria el pic de pressió assistencial de la nostra xarxa hospitalària, en els llits de crítics, no estem en una situació ni molt menys que ens permeti des de Salut recomanar que hi hagi un relaxament notable de les mesures que tenim avui en dia implementades."

Personal sanitari treballant sortint d'una UCI de l'Hospital del Mar (Laura Fíguls / ACN)
 


Experts com Sergio Alonso,  investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos, alerten que la baixada de casos pot revertir si la variant britànica es converteix en majoritària, situació a la qual es podria arribar d'aquí un o dos mesos. 

"Hem d'aconseguir baixar molt els números de les UCIs perquè quan comenci a dominar la variant britànica, que se suposa que és més contagiosa, tindrem possiblement una pujada de la taxa de transmissió (RHo), i per tant pot ser que amb les mesures actuals no siguem capaços de contenir l'epidèmia."


Algunes previsions calculen que, amb el ritme de baixada actual, encara es trigaria un mes a arribar als mil contagis diaris. 

Membres de la mateixa família intubats

El cap de Medicina Intensiva de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Jesús Caballero, assegura que les dues pròximes setmanes seran molt complicades i arribaran al pic d'ocupació d'aquesta nova onada, la quarta ja a les comarques del pla de Lleida. Ara mateix, tenen 49 pacients crítics, 35 dels quals amb Covid. Això suposa un grau d'ocupació molt alt de les dependències hospitàries de Lleida. 

"Amb les dades del departament, estem a prop del 90% d'ocupació, tant dels espais Covid, com no Covid.  Ara hi ha uns 1.000 pacients crítics a Catalunya. Però són pacients que moltes vegades aguanten poc. O venen directament a urgències amb molta insuficència respiratòria, i pacient més jove i pacient familiar.

Hem arribat a tenir membres de la mateixa família intubats a l'UCI. Això vol dir que hi ha hagut molta transmissió intrafamiliar."

 

Cues per fer-se proves de detecció del coronavirus a Sidney (REUTERS/Loren Elliott)


L'exemple d'Austràlia i Nova Zelanda

Per l'investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC Salvador Macip, aquestes dades són el reflex de la lentitud a l'hora d'actuar i de les laxes mesures restrictives que s'apliquen aquí. En declaracions a Catalunya Ràdio, Macip afirma que aquí no controlem la pandèmia com ho hauríem de fer i posa com a exemple a seguir l'estratègia Covid Zero duta a terme a Austràlia i Nova Zelanda per aturar l'escalada de casos:  

"Significa aplicar mesures molt severes, molt aviat i durant un temps concret, fer baixar els casos pràcticament a zero i, amb el país pràcticament net, intentar mantenir el país tancat i fer vida normal.

A Espanya, com el Regne Unit i altres països d'Europa, el que estem fent és entrar i sortir de les restriccions. En fem i després ens relaxem, baixen els casos i després tornen a pujar. I em temo que el que veurem aquest any serà això."

 

Pel que fa a la campanya de vacunació, a Catalunya ja han rebut la segona dosi més de 59.200 persones. Macip afegeix que era previsible que la campanya de vacunació s'alentiria per la complicada producció i distribució de les vacunes i creu que no tindrem immunitat de grup fins a la segona meitat d'aquest any.  
 

"Depèn de factors que no controlem al cent per cent. Hem de prendre'ns el 2021 com un any en el qual recuperarem lentament part de la normalitat. No podem pensar que si ja tenim vacuna això s'ha acabat. Estem a la recta final, estem a punt de solucionar el problema, però aquests mesos que ens queden encara seran llargs.

Fins que no tinguem un percentatge important de la població vacunada, no podrem estar tranquils. I això s'aconseguirà a la segona meitat de l'any."

Al febrer es posa en marxa el nou hospital satèl·lit de Can Ruti (Albert Segura Lorrio / ACN)


Nou hospital satèl·lit a Can Ruti

Per ampliar els llits de crítics disponibles, aquest febrer es posarà en marxa el nou espai de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, el segon dels cinc espais amb què s'ampliarà la capacitat assistencial a Catalunya. Segons la Conselleria de Salut, les actuals dades epidemiològiques no permeten preveure una flexibilització de les restriccions vigents, prorrogades de moment fins al 7 de febrer.

Nou espai annex a l'hospital Germans Trias i Pujol (Albert Segura Lorrio /ACN)



 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut