Preocupació veïnal per la inseguretat: Manresa vol solucions socials i no només policials
Veïns i comerciants del centre de Manresa denuncien furts i robatoris amb violència comesos per un grup de joves que la policia té identificats, i l'Ajuntament reclama una solució de país, amb més mesures socials i no només policials
Cada vespre, els comerciants del cèntric carrer del Born de Manresa abaixen la persiana a les vuit del vespre. En punt. No volen tancar més tard. "Abans ho fèiem a dos quarts de nou, però ara ens fa por, anar més tard". Ho explica una de les botigueres. Alguns comerços del centre de Manresa noten que ara a la ciutat hi ha més inseguretat. Un d'ells explica que li van entrar dues vegades. La segona ja no ho va denunciar, perquè va reconèixer el mateix lladre i va creure que no serviria de res. "Et sents indefens", explica.
Els Mossos d'Esquadra han activat des de l'estiu el dispositiu Tremall, una operació conjunta amb la Policia Local i la Policia Nacional per patrullar durant els vespres i nits que vol tenir efectes dissuasoris i enxampar reincidents. Malgrat tot, amb les dades a la mà, asseguren que els delictes no han augmentat respecte al 2019, però els actes delictius s'han concentrat més des de l'estiu cap aquí.
"Les coses que passen ara potser són més greus que les que passaven uns mesos enrere", explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet. Es refereix a 3 apunyalaments en pocs dies, un d'ells mortal, motivats per baralles entre bandes pel domini de la venda de droga. Però també hi ha furts i robatoris amb violència que han creat aquesta sensació d'inseguretat.
Els motius són molts, diu l'Ajuntament: la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia, la crisi mIgratòria i "una pressió enorme a Barcelona per expulsar aquestes problemàtiques de la ciutat". Qui parla així de contundent és l'alcalde, Marc Aloy (ERC), que diu que Barcelona no ha resolt el problema, que s'ha traslladat a altres ciutats mitjanes connectades per tren.
Marc Aloy també creu que s'ha d'abordar de forma transversal el problema, no només amb més pressió policial.
"Aquest repunt de robatoris està produït per un nombre molt petit de persones joves, víctimes d'un sistema que els ha exclòs. Són petits delictes que comporten una, dues 30, 40 detencions però no entren a la presó i continuen delinquint perquè es busquen la vida. Recuperar aquestes persones és importantíssim. És important que es modifiqui la llei d'estrangeria perquè els puguem donar eines, i hem de reforçar els programes socials."
El degà del Col·legi d'Advocats de Manresa, David Casellas, diu que la reincidència només afecta quan s'ha d'executar una sentència judicial, però difícilment a l'hora d'aplicar mesures cautelars a una persona que han detingut diverses vegades per furts o robatoris.
Des del Col·legi també alerten del perill d'estigmatitzar diferents col·lectius per motius com ara la seva procedència. I aquí l'alcalde també adverteix del risc de caure en populismes.
Mentrestant, per retornar a la calma, es començaran a aplicar altres mesures com la videogilància en zones conflictives de la ciutat i la creació aquesta setmana mateix d'una taula per la seguretat i la convivència que reunirà tots els grups municipals, policia i entitats veïnals i comerciants.
- ARXIVAT A:
- PolicialMossos d'Esquadra