De totes les plataformes estudiades, Filmin és l'única amb una mínima oferta en català (ACN/Violeta Gumà)

Presència gairebé nul·la del català a les plataformes HBO, Amazon Prime Video i Disney+

Filmin és l'única que ofereix als seus abonats a Catalunya un 19% del catàleg en català, ja sigui en versió original, doblada o subtitulada
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
Cinema

Gairebé no hi ha pel·lícules, sèries o documentals en català (en versió original, doblades o subtítulades) a les plataformes digitals audiovisuals HBO, Amazon Prime Video i Disney+, segons un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya fet aquest mes d'abril. Tampoc a Netflix, analitzada pel CAC l'any passat, i que estaria entre les pitjors en aquest rànquing.

Filmin és l'única que hi destaca en positiu: ofereix un total de 1.949 obres audiovisuals en versió original catalana, doblades o subtitulades al català, un 19% del seu catàleg. A més, Filmin també disposa d'una interfície en llengua catalana, FilminCAT, que dona accés a la part del catàleg en llengua catalana i el fa molt més accessible.

Un 19% del catàleg de Filmin és en català i un 66% són produccions europees

La resta, en canvi, pràcticament no tenen títols en llengua catalana. HBO ofereix una única obra audiovisual en català (un llargmetratge en llengua original catalana), fet que representa el 0,1% del catàleg; Disney+ n'oferia 3 a l'abril (el 0,2% del catàleg), tot i que ha ampliat la seva oferta aquest mes de juny gràcies a un acord amb la Generalitat i hi ha incorporat 10 títols més (ara en té 13), fins a arribar al 0,8% del catàleg, i Amazon Prime Video, que és la plataforma que té més títols en el seu catàleg disponibles per als abonats (5.585), ofereix un total de 71 obres audiovisuals en català (original, doblat o subtitulat), que suposen l'1,3% del catàleg.

Pel què fa al catàleg de Netflix, analitzat pel CAC el maig de l'any passat, l'oferta en català se situava en el 0,5% del total. Netflix oferia 1 sèrie de 75 capítols en versió original i 2 llargmetratges fets en català, a més d'una altra sèrie d'animació japonesa de 70 episodis doblada al català i dos documentals (un d'espanyol i un de britànic), subtitulats en llengua catalana.

La producció europea, sota mínims

L'objectiu de l'informe del CAC, és de fet, "establir la presència d'obra europea en el catàleg de programes ofert pels serveis de comunicació audiovisual a petició Amazon Prime Video, Disney+, Filmin i HBO en l'àmbit del territori de l'estat espanyol" i també el nivell de prominència d'aquesta oferta europea en els seus catàlegs (és a dir, si aquestes produccions europees són fàcils de trobar, si les plataformes les destaquen d'alguna manera).

La majoria suspenen també en aquest aspecte. Només Filmin i Amazon Prime ofereixen prou oferta europea en el seu catàleg per superar el mínim establert per la normativa comunitària.

La Directiva Europea de Serveis Audiovisuals estableix que les plataformes (els prestadors de serveis de vídeo) han de disposar d'almenys un 30% d'obres europees en els seus catàlegs i n'han de garantir la prominència (que hi tinguin un lloc destacat). Doncs bé, l'informe del CAC constata que Disney i HBO no assoleixen aquesta quota i sí que ho fan Amazon Prime i sobretot Filmin, que amb gairebé el 66% d'obres europees al seu catàleg supera en més del doble el mínim establert.

Filmin té 10.327 obres audiovisuals europees (9.820 pel·lícules i 507 produccions seriades o temporades), un 65,7% del seu catàleg; Amazon Prime en té 5.585, un 34,5% (4.096 pel·lícules i 1.489 sèries); HBO ofereix a Catalunya un catàleg de 1.725 obres audiovisuals (909 pel·lícules i 816 sèries), la qual cosa suposa una quota d'obra europea del 25,0%, i Disney+ en té 1.707 (1.027 pel·lícules i 680 sèries), una quota del 4,5%.

Filmin també és qui millor posiciona la seva oferta europea dins la xarxa, pràcticament l'única que ho fa. La seva interfície permet classificar els títols del catàleg en funció de l'origen, cosa que contribueix a augmentar la visibilitat de l'obra europea.


Pocs clàssics

El CAC també ha analitzat l'any de producció de les obres en el catàleg d'aquestes quatre plataformes. HBO i Disney+ coincideixen a tenir un catàleg amb produccions molt joves, la majoria de poc més de 10 anys (més del 70% de les seves pel·lícules i sèries són posteriors al 2010) i només un 10% de les obres del catàleg tenen més de 20 anys.

Filmin, en canvi, té una quarta part del catàleg amb pel·lícules o sèries de més de 20 anys (el 24,3%) i Amazon Prime gairebé una cinquena part (19,2%).

 

ARXIVAT A:
Català Cinema Unió Europea Digital
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut