José Villarejo
José Villarejo
Madrid

Presó incondicional per a l'excomissari Villarejo, el seu soci i l'excomissari de Barajas

Lamela els acusa tots tres dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal

RedaccióActualitzat

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat aquest diumenge l'ingrés a la presó incondicional de l'excomissari José Villarejo, el seu soci Rafael Redondo i el també excomissari de Barajas Carlos Salamanca.

Fonts jurídiques han informat que la jutge els acusa tots tres dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

En el cas de Salamanca, també d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

Els altres quatre investigats en el cas que han passat a disposició judicial han quedat en llibertat. En el cas de la dona de Villarejo, Gema Isabel Alcalá, amb la mesura cautelar de retirada del passaport.

Sobre els altres tres investigats, entre ells, un fill de l'excomissari Villarejo i un altre de l'excomissari Salamanca, no pesa cap mesura cautelar.

La magistrada, que ha exercit aquest diumenge en estar aquesta setmana de guàrdia de detinguts, ha pres la decisió després de prendre declaració a aquests dos investigats i als altres cinc detinguts, per formar part d'un entramat empresarial que tenia l'objectiu de reintroduir a Espanya i altres països de la UE fons procedents d'activitats il·lícites vinculades amb la corrupció internacional en els negocis.

Els acusats van ser detinguts en els últims dies en el marc de l'operació Tàndem, coordinada per la Fiscalia Anticorrupció i l'Audiència Nacional.

Afers Interns ha investigat durant mesos l'entramat empresarial de Villarejo i la seva dona i ha desenvolupat una operació per desmantellar la seva organització criminal.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, tant Villarejo com Salamanca es valien de les funcions pròpies dels seus respectius càrrecs policials, "especialment sensibles per a la seguretat nacional", per rebre "elevades sumes de diners i regals sumptuaris diversos".

Tot això a canvi dels seus serveis especialitzats "d'intel·ligència" i de "facilitar l'entrada il·legal de ciutadans no comunitaris en territori espanyol".

Fonts de la investigació van apuntar que entre les pràctiques d'aquesta suposada xarxa criminal hi havia la de facilitar l'entrada de persones de nacionalitat guineana a Espanya i la posterior regularització de la seva situació a través de les empreses de Villarejo.

Segons Anticorrupció, els fets podrien ser constitutius de delictes de blanqueig de capitals, organització criminal, suborn i contra els drets dels ciutadans estrangers.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut