Presó per a 45 activistes prodemocràcia de Hong Kong per "conspirar" contra l'Estat
Condemna internacional pel caràcter polític de les sentències i per la repressió contra l'activisme
Condemnats a presó 45 d'activistes de Hong Kong que van liderar la revolta prodemocràtica del 2019. Als anomenats "47 de Hong Kong" els han imposat penes d'entre quatre i deu anys, acusats de "conspirar per subvertir el poder de l'Estat" a les eleccions generals.
Es tracta d'un dels cops de repressió política i judicial més important de la Xina en aplicació de la nova llei de seguretat nacional aprovada el 2020, que imposa el control de Pequín a l'excolònia i enterra la doctrina "un país, dos sistemes".
Se'ls va aplicar aquesta llei quan el 2021 van ser detinguts per celebrar unes primàries electorals no oficials prèvies als comicis generals. El macrojudici es va desenvolupar el maig passat i, en total, van jutjar 47 persones. Durant el judici, 31 acusats van admetre els càrrecs, dos més van quedar absolts i la resta són els que han quedat ara també sentenciats.
Càstig a la "resistència" política a Hong Kong
Entre els condemnats hi ha activistes, acadèmics i polítics vinculats a l'oposició prodemocràtica de Hong Kong, coneguts per ser la cara més visible de la "resistència" contra el govern xinès.
El jurista i activista Benny Tai ha rebut la pena més alta de deu anys de presó pel seu paper com a organitzador de les primàries juntament amb Gordon Ng, que ha estat condemnat a set anys i tres mesos. La segona condemna més llarga ha recaigut en l'activista Owen Chow, amb set anys i nou mesos de presó.
Els tres acusats que van testificar a favor de l'acusació i contra els seus companys han estat condemnats a penes d'entre set i sis anys. Per a cinc més, les penes han estat de més de quatre anys.
El cap de seguretat de Hong Kong ha declarat que "les sentències reflecteixen la gravetat dels delictes", mentre que veus internacionals s'han alçat per criticar la motivació política d'aquestes condemnes.
Tot i que aquesta sentència marca un punt culminant en la repressió xinesa a Hong Kong, encara hi ha processos judicials pendents relacionats amb la revolta prodemocràtica, com el judici contra el magnat dels mitjans de comunicació Jimmy Lai.
La UE rebutja la sentència
La Unió Europea ha rebutjat amb contundència la sentència contra els activistes. És "un altre cop sense precedents contra les llibertats fonamentals, la participació democràtica i el pluralisme a Hong Kong", ha dit un portaveu del Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE), que dirigeix Josep Borrell.
Ha manifestat la "profunda preocupació" de la UE pel processament per "motius polítics" dels acusats, que, va dir, "són castigats en molts casos amb dures penes de presó per una activitat política pacífica que hauria de ser legítima en qualsevol sistema polític que respecti els principis democràtics bàsics".
Fets com la llarga detenció preventiva i la denegació de la llibertat sota fiança per a la majoria dels acusats, com el no compliment de les normes d'un judici just, "soscava encara més la confiança en l'estat de dret consagrat a la Llei Bàsica de Hong Kong i, per tant, en les obligacions jurídiques internacionals de Hong Kong i de la República Popular de la Xina", ha afegit el portaveu del SEAE.
Preocupació internacional
Diversos països han criticat el caràcter polític de la sentència i l'aplicació de la llei de seguretat nacional. Austràlia ha manifestat una "greu preocupació" per la condemna contra Gordon Ng, de nacionalitat australiana.
Els Estats Units ha condemnat que es castiguin accions que han de considerar-se com "una activitat política normal".
Des de Hong Kong, Human Rights Watch considera que la severitat de les penes és "el reflex del deteriorament de les llibertats civils i la independència judicial a Hong Kong els últims anys". A més, el líder activista Michael Mo ha lamentat la falta de repercussió de sentències similars a la Xina contra figures com el Nobel de la pau Liu Xiaobo i activistes com Li Wangyang, acusats de subversió.
El judici del magnat de la premsa a Hong Kong Jimmy Lai
Les condemnes coincideixen amb la petició d'un centenar de parlamentaris internacionals que demanen l'alliberament del magnat dels mitjans i activista prodemocràcia Jimmy Lai, poc abans de celebrar-se el seu judici, acusat de posar en perill la seguretat nacional a Hong Kong.
Liderats per la diputada conservadora britànica Alicia Kearns, 105 càrrecs electes de 22 països, entre ells el Regne Unit, Canadà, Austràlia, Ucraïna i el Parlament Europeu, han firmat una declaració contra aquest judici "tacat d'injustícia" en la qual expressen la preocupació pel "deteriorament" de l'estat de salut de Lai, de 76 anys, que és ciutadà britànic.
Jimmy Lai "apareix davant jutges especialment seleccionats, s'utilitzen proves aparentment obtingudes sota tortura contra ell i els procediments s'han endarrerit molt de temps", denuncien a la carta, signada també per 30 lords i diputats britànics, inclòs l'exministre de Finances Jeremy Hunt.
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaXinaHong Kong