Els presos de l'1-O, a un pas del tercer grau després de la proposta de les juntes
- TEMA:
- Govern empresonat
Els presos de la causa del procés podrien tenir un règim penitenciari de semillibertat aviat. Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses, on compleixen condemna, han proposat que se'ls concedeixi el tercer grau.
Si aquesta proposta es ratifica, que és el que passa normalment, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez podran accedir a la semillibertat, que només obliga a dormir entre setmana en un centre obert o en una presó i permet passar els caps de setmana a casa amb la família.
La decisió de fer la proposta del tercer grau s'ha pres "per unanimitat en tots els casos".
El procediment diu que un cop han passat sis mesos des de la primera classificació, cal revisar-la, i les juntes de tractament de les presons tenien de termini per fer-ho fins al 9 de juliol.
En tornar al vespre a les presons on compleixen condemna, després de treballar o fer tasques de voluntariat, els presos del procés han optat per la prudència. Junqueras ha respost amb un "records a tothom" i Cuixart amb un "tot anirà bé" quan se'ls ha preguntat si estaven confiats davant la decisió.
Passos a seguir
Ara, s'obre un període de dos mesos en què la proposta de tercer grau l'haurà de validar el servei de classificació, format per funcionaris del Departament de Justícia. Ho fa a partir d'un informe que elaboren les juntes de tractament, un òrgan multidisciplinari del mateix centre format per psicòlegs, juristes i treballadors socials, entre altres professionals,
En aquest informe es té en compte el comportament de l'intern i les possibilitats que té d'integrar-se a la vida en un entorn obert. El fet d'haver-se pogut beneficiar de sortides per treballar en aplicació del 100.2 pot ser útil a les juntes de tractament per prendre una decisió.
La funció del servei de classificació és harmonitzar els criteris i evitar possibles negligències, però en general --en el 95% dels casos-- es respecta la decisió presa des del centre. Un cop es rep el vistiplau d'aquest servei --habitualment abans d'exhaurir-se el termini de dos mesos-- l'aplicació del tercer grau és immediata.
Possibilitat de recursos
La Fiscalia ja ha dit que recorrerà, com ha fet en altres casos. Primer, a Catalunya, al jutge de vigilància penitenciària. Després, pot apel·lar davant del Tribunal Suprem, que tindrà en darrera instància l'última paraula.
Mentre duri el procés dels recursos, si un jutge no diu el contrari, l'aplicació del tercer grau es mantindria.
Dins del tercer grau, encara hi ha una possibilitat de donar més hores de llibertat al pres: és a través de l'article 86.4, que elimina l'obligació de dormir a la presó i permet a l'intern que ho faci a casa seva. Estan sotmesos igualment a un seguiment "rigorós", ha explicat Calderó, que ha afegit que "també és una forma de compliment de la pena".
Aquesta decisió la pren la junta de la presó i normalment no s'aplica en el moment que es concedeix el tercer, grau, sinó més endavant. En aquest cas, l'última paraula la tindria l'Audiència de Barcelona i no el Suprem.
Respecte per les juntes de tractament
El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha demanat, en la roda de premsa, respecte per als professionals de les juntes de tractament i que no es posi "el focus" en el tractament penitenciari. Seria una "equivocació", ha dit, i ha afegit que "el problema és que un tribunal els ha enviat a la presó".
Calderó ha assegurat que totes les juntes s'han fet simultàniament per evitar "possibles amenaces i coaccions" als funcionaris, ja que "no seria la primera vegada". Calderó també ho ha justificat per informar-ne amb transparència i sense interferències.
"Les decisions de les juntes de tractament no són armes llancívoles, seria una gran irresponsabilitat."
Pedro Sánchez: "Res a objectar"
El president espanyol ha afirmat que no té "res a objectar" a la proposta de tercer grau per als presos independentistes. En declaracions a la Sexta ha mostrat "absolut respecte" per la decisió de les juntes de tractament:
"Absolut respecte, és una cosa que està taxada i reglada a la legislació penitenciària i, per tant, res a objectar".
Segon grau
El 9 de gener, la Secretaria de Mesures Penals del Departament de Justícia confirmava el segon grau per als presos independentistes, que els permetia sortir dels centres penitenciaris, en permisos de 36 dies a l'any, quan complissin una quarta part de la condemna.
Va ser després de força controvèrsia. De fet, en aquella ocasió la decisió de les juntes de tractament es va prendre "després d'un intens debat i sense unanimitat", segons va assegurar el mateix Calderó, ja que alguns membres de la junta eren partidaris de concedir-los directament el tercer grau.
Article 100.2
Amb el segon grau, però, s'obria la porta a aplicar l'article 100.2 del règim penitenciari, que permet als presos classificats en el segon grau que puguin sortir regularment de la presó si tenen feina a fora, o fan algun tipus de voluntariat o han d'encarregar-se d'un familiar.
Aquesta via ha estat la que ha permès que els presos independentistes poguessin sortir regularment de la presó, fins que amb l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus es van suspendre els permisos per passar el confinament a la presó.
.
Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Jordi Cuixart, que podien sortir per treballar fora de la presó, podran tornar a la feina a mesura que es reactivin els seus llocs de treball després de l'estat d'alarma. Dolors Bassa i Carme Forcadell havien sortit amb permisos per fer voluntariat i per cuidar familiars.
En el cas de Forcadell, que ha demanat el trasllat a la presó de Wad-Ras, ha hagut de tornar a demanar el permís.
- ARXIVAT A:
- Govern empresonat Judici procés Oriol Junqueras Jordi Sànchez Raül Romeva Josep Rull Jordi Turull Joaquim Forn Dolors Bassa Carme Forcadell