Pressions a Sassoli per la sentència sobre Junqueras: "No li pots fer això a Espanya!"
L'eurodiputada del PSOE Iratxe García va intentar que el president del Parlament Europeu no reclamés a Espanya l'aplicació de la sentència sobre la immunitat
La declaració del president del Parlament Europeu, David Sassoli, sobre la immunitat dels eurodiputats independentistes va tenir una història al darrere força tensa.
Va passar dijous de la setmana passada poc després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea fes pública la sentència sobre Oriol Junqueras.
Amb un tarannà oposat al de l'anterior president, el també italià Antonio Tajani, Sassoli va voler resoldre l'assumpte ràpidament, i això va posar molt nerviosos els representants espanyols.
Antonio Tajani i David Sassoli se saluden al Parlament Europeu posant per a la premsaEl paper d'Iratxe García
Segons diverses cròniques de corresponsals amb molta experiència, qui va prendre el paper principal va ser l'eurodiputada del PSOE Iratxe García, que és l'actual presidenta del Grup Socialista Europeu.
El corresponsal del diari francès Liberation, Jean Quatremer, ha explicat aquest dilluns que García va reunir-se amb Sassoli per intentar que no fes la declaració.
L'eurodiputada del PSOE Iratxe García, a la dreta, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la setmana passada a Estrasburg (EFE)
"La violència de l'espanyola"
Segons Quatremer, l'eurodiputada del PSOE va arribar a escridassar el president:
"Quan s'adona que Sassoli no canviarà d'opinió, García perd el control i comença a cridar: "No pots fer això a Espanya! T'adones del que faràs?" Furiosa, llança a terra els papers que porta, però Sassoli, tot i que sacsejat per la violència de l'espanyola, no cedeix."
Garicano, Borrell i González Pons, pendents
Segons Pablo Suanzes, cronista del diari espanyol El Mundo, García va sortir plorant de la reunió amb Sassoli:
"Després de 20 minuts, García deixa la sala. La tensió d'aquelles hores és tan forta que es veuen algunes llàgrimes a les seves galtes. A l'hemicicle, junts, Luis Garicano, de Ciutadans; Esteban González Pons, del PP, i Juan Fernando López Aguilar, del PSOE, esperen el resultat, amb l'alt representant Josep Borrell també molt atent."
Suanzes destaca en la seva crònica que García va tenir un paper important en les negociacions que van portar Sassoli, també membre del Grup Socialista Europeu, a la presidència de l'Eurocambra.
Però el resultat, com ja és prou ben sabut, és que Sassoli va adreçar-se al ple per demanar a les autoritats espanyoles competents que complissin la sentència. Ho va fer, això sí, amb mitja hora de retard, degut a les pressions.
Cal recordar també que al novembre Junqueras va denunciar l'actual president del Parlament Europeu al Tribunal General de la UE, acusant-lo d'"arbitrarietat" quan es va declarar "no competent" per reconèixer la seva immunitat.
Més pressions per les acreditacions de Puigdemont i Comín
Aquella mateixa tarda la cambra europea va aixecar el veto a Carles Puigdemont i a Toni Comín, que l'endemà mateix van anar a recollir l'acreditació com a eurodiputats.
Segons Quatremer, llavors també hi va haver pressions de representants espanyols perquè no els donessin acreditacions.
El cronista assegura que la situació va ser tensa i va provocar que els funcionaris europeus s'equivoquessin i fessin acreditacions per un any, i no per un dia, com tenien previst.
Per això van haver de repetir l'acreditació, que finalment només els va servir pel mateix divendres, però que sembla que no tindran cap problema per acabar convertint-se en eurodiputats de ple dret.