Pressupostos 2021: més inversió a Catalunya, encara per sota de l'aportació al PIB espanyol
Catalunya rebria prop de 600 milions d'euros procedents d'una primera tongada dels fons europeus per combatre els efectes de la crisi de la Covid
El projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del govern espanyol per al 2021 preveu un increment de la inversió a Catalunya del 48%, fins als 1.999 milions d'euros. En qualsevol cas, malgrat aquesta millora respecte als últims pressupostos aprovats, els del 2018, la xifra encara queda per sota de l'aportació de Catalunya al PIB del conjunt de l'estat; la inversió prevista representa el 16,5% del total, lluny del 19% d'aportació a l'economia espanyola. Correspondria, això sí, al pes segons població, que és del 16,2% segons l'Idescat.
A l'hora de comptar els fons destinats a inversió a Catalunya, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, afegeix 200 milions d'euros extres, que corresponen a endarreriments reconeguts per una sentència del Tribunal Suprem.
L'any 2017, el Suprem va admetre que l'Estat havia incomplert la disposició addicional tercera de l'Estatut, que durant un període preveia que la inversió pública fos equivalent al pes de Catalunya respecte al PIB. Aquests "endarreriments" reconeguts són de 759 milions d'euros, i la partida de 200 milions prevista per al 2021 seria un primer pagament.
Per comunitats autònomes, Andalusia rebrà el 17,7% de les inversions (2.146 milions), seguida de Madrid, amb el 10,3% (1.250 milions). Puja significament la inversió al País Valencià, amb un 9,6% del total (1.164 milions).
En conjunt, la inversió real del sector públic estatal l'any 2021 serà de 19.299 milions, gairebé un 30% més que el 2018. D'aquests diners, uns 12.125 milions són "regionalitzables" i es poden atribuir directament a una única comunitat autònoma.
Fons europeus
El Ministeri d'Hisenda també ha fet públics els primers càlculs sobre el repartiment de fons europeus, en el marc del programa d'ajudes per combatre la crisi de la Covid.
Hisenda només detalla, això sí, una part petita del pastís, les partides que les comunitats autònomes podran executar perquè tenen competències atribuïdes, com és el cas d'Habitatge i Medi Ambient. En aquest cas, Catalunya rebria prop de 600 milions d'euros (371 milions política mediambiental, 225 milions per a vivenda).
- ARXIVAT A:
- Pressupostos Generals de l'Estat