Pressupostos: detalls d'un acord que desencalla infraestructures i posa més diners a Salut
Els documents pactats pel govern d'ERC i el PSC parlen de "guanyar capacitat" al Prat, de desencallar aquest any el Hard Rock o d'un conveni per redactar la B-40 al Vallès
La "modernització" de l'aeroport del Prat, el complex d'oci Hard Rock a Salou i Vila-seca i la carretera B-40 al Vallès Occidental són tres dels eixos de l'acord a què han arribat el govern d'ERC i el PSC per als pressupostos de la Generalitat per al 2023.
També es comprometen en àmbits com les energies renovables, la sanitat i l'educació o la reducció dels organismes públics.
En canvi, en l'acord no s'esmenten les delegacions de la Generalitat a l'estranger, la renda bàsica o els canvis en el CEO, el Centre d'Estudis d'Opinió, que el PSC volia que depengués del Parlament i no pas de Presidència.
Tot plegat es fa constar en dos documents, un de vint-i-sis pàgines, amb els acords per als pressupostos, i un altre de tres, centrat en les grans infraestructures de país.
"Modernitzar" l'aeroport del Prat per "guanyar capacitat" sense oblidar el delta
El document centrat en les grans infraestructures recull l'acord per "modernitzar" l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat "perquè guanyi capacitat i esdevingui un veritable hub intercontinental". Diuen que s'ha de "modernitzar amb respecte a la biodiversitat, a la convivència amb veïns i veïnes i a les directives ambientals europees".
Durant aquest any, una comissió tècnica haurà d'acordar el nou model aeroportuari. I es prometen 49 milions d'euros fins al 2026 per protegir el delta del Llobregat.
En el seu moment, la Generalitat va rebutjar el projecte que el govern espanyol va impulsar per ampliar l'aeroport, perquè veia compromès l'espai natural del delta, i, en concret, la llacuna de la Ricarda. La proposta va dividir l'aleshores govern de coalició d'ERC i Junts.
Desencallar el Hard Rock al Camp de Tarragona
Al pacte consta que aquest 2023 s'han de "completar els processos relacionats amb l'inici del projecte del Consorci Recreatiu i Turístic de Salou i Vila-seca", conegut com el projecte del Hard Rock.
Durant el primer trimestre de l'any s'ha d'aprovar de forma definitiva el Pla de Desenvolupament Urbanístic.
En el mateix àmbit s'inclou que es faran els treballs necessaris per completar el corredor mediterrani al Camp de Tarragona, amb un nou accés ferroviari al port de Tarragona o amb la implantació de l'amplada estàndard entre Castelló i la Boella i al ramal de Tortosa.
Conveni per la B-40 al Vallès Occidental
Al mateix document de grans infraestructures es parla de la "millora de la mobilitat" al Vallès Occidental i amb el Baix Llobregat.
Es concreta que durant el primer trimestre d'aquest any s'ha de pactar un conveni amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per finançar la redacció del projecte de la ronda nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar.
El pacte també vol garantir l'execució de les obres per part de la Generalitat.
Sanitat, educació, organismes públics i mitjans de comunicació
En l'altre document es fa constar que es destinaran 180 milions a la instal·lació de fonts d'energia renovable per a l'autoconsum de particulars i empreses, un 50% més que als pressupostos del 2022.
Igualment, hi haurà 54 milions per al programa Barris per rehabilitar i millorar l'eficiència energètica d'edificis d'entorns vulnerables.
En l'àmbit de la salut, es recull un pressupost superior als 12.200 milions d'euros per al Departament, 1.284 milions més, que han de servir per millorar les condicions laborals i retributives dels sanitaris i per atendre la salut mental dels joves, entre altres.
Es parla de 30 milions per l'atenció a la salut mental, 30 més per a salut pública i 50 per reduir les llistes d'espera quirúrgiques, diagnòstiques i de consultes externes.
També creixerà un 24% la dotació de l'atenció primària, fins a 2.100 milions d'euros. I s'ampliarà en 2.000 el nombre de places de residències i centres de dia per a persones dependents.
En Educació, s'incrementarà en 52,3 milions el finançament de les llars d'infants perquè l'I2 (l'antic P2) sigui gratuït a totes les escoles bressol de Catalunya.
Es destinaran 39 milions més que l'any passat als concerts educatius i un 22% més a equipaments educatius, principalment el d'FP, per augmentar l'oferta i actualitzar materials. Hi haurà 58 milions per lluitar contra la segregació escolar i dur a terme diverses actuacions per a l'educació inclusiva, com 29,4 milions per contractar monitors.
Dins de l'apartat de Transparència, hi ha el compromís de reduir, a finals d'aquest any, com a mínim el 10% dels ens vigents actualment, excepte els vinculats a salut i a universitats i recerca. I es parla d'un increment de 32 milions del pressupost de la CCMA per "afavorir nous projectes audiovisuals" i "modernitzar" l'organització.
L'acord en Rodalies
El Govern considera des de fa temps "estratègic" completar el traspàs de Rodalies, escomès de forma parcial el 2009, la qual cosa significaria que el Govern assumeixi també la gestió de personal, infraestructures, vies, estacions i catenàries.
L'acord amb els socialistes preveu la cessió de la titularitat de les infraestructures, encara que solament d'aquelles "que puguin ser segregades de la xarxa ferroviària d'interès general"; una actualització del Pla de Rodalies, amb el concurs de la Generalitat; i acordar entre el Govern i Renfe "les actuacions necessàries per adquirir i millorar els trens i els tallers" mentre la Generalitat "no disposi d'un operador propi preparat", en referència a FGC.
Consulta els documents de l'acord per als pressupostos
Aquest és el document amb l'acord per a les grans infraestructures de país
I aquest, el document amb els pactes per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat per al 2023.