Vicenç Fabré, ramader de Malla, mentre prepara les vaques de la seva explotació per munyir (ACN / Nia Escolà)

Preu de la llet: conflicte entre Pascual i dues cooperatives d'Osona

Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona, que produeixen 250.000 litres setmanals per a Pascual, exigeixen un preu "digne" pel litre de llet
Actualitzat
TEMA:
Ramaderia

El conflicte pel preu de la llet continua enquistat. Dissabte va acabar el contracte entre llet Pascual i les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona, que serveixen a l'empresa 250.000 litres de llet setmanals. La falta d'acord sobre el preu en paralitza la renovació. Els ramaders exigeixen un preu "digne" per litre de llet mentre segueixen entregant la producció a Pascual, tot i que no saben quant cobraran.

Els ramaders d'Osona cobren de mitjana 33 cèntims el litre quan la producció els suposa una despesa de 37 cèntims. La pujada del preu de la llum i del pinso fa que els productors no puguin arribar ni a cobrir els costos del seu ofici. Tot això sense tenir en compte la feina i temps que comporta ser productor de llet.

En Josep Espona i el seu germà tenen una granja a Gurb, a la carretera de Manlleu. Fa 30 anys que treballen al sector i pensen que ara és el pitjor moment, com expliquen en aquest reportatge de TV3:

 

 

Pascual reivindica que han apujat el preu de compra

Llet Pascual defensa que aquest setembre han apujat el preu de compra de llet als ramaders de "manera proactiva i sense que s'hagi demanat per part dels proveïdors, com a mostra de compromís amb tots ells". Segons els ramaders, la pujada de preu va ser d'1 cèntim el litre.

En un comunicat, que no concreta el preu a què paguen la llet, fan referència a les cooperatives osonenques:

"Estem en conversa amb dues cooperatives, amb les quals portem treballant 25 i 16 anys, respectivament. Amb elles tenim un contracte que finalitza aviat i estem treballant per trobar un punt conjunt entre les dues parts. La nostra voluntat és seguir treballant amb elles, ja que són proveïdores de referència".

Explotació ramadera de producció de llet a Vic (ACN / Laura Busquets)


Les explotacions locals, en perill

Les granges que formen part d'aquestes cooperatives munyeixen les vaques i fan molts litres de llet que després porten a vendre a Pascual. Després de la fi del contracte, suposen que la cobraran pel mateix que cobraven fins ara, 33 cèntims el litre, però com que no tenen contracte ningú els ho assegura.

Les explotacions ramaderes locals estan en perill. Segons el ramader, cal comprar llet a un preu digne, en què es vegi reflectit el preu del pagès, que és qui produeix el producte.

Vicenç Fabré, president de la Cooperativa Plana de Vic, explica:

"El que estan fent és pagar a les cooperatives preus inferiors que als ramaders individuals. Intenten desmuntar grups i cooperatives per tenir ramaders directes. D'aquesta manera els tenen més agafats, ja que no tenen altra alternativa".


En 20 anys han tancat més de 1.000 explotacions a Catalunya. N'hi havia 1.600 i ara ja van cap a les 400. Aquest any ja n'han tancat 9. En una nota de premsa, Daniel Bassas, director general de la Cooperativa Plana de Vic, explica que "el 67% dels productors de Catalunya produeixen un 22% de la llet, davant d'un 6% de grans explotacions que en produeixen el 40%". A més, les grans explotacions contaminen molt més i no tenen tanta cura del tracte als animals.

La granja d'en Josep Espona podria ser una de les pròximes de tancar, l'any que ve. "El meu germà i jo tenim el pensament de tancar la granja l'estiu que ve. No la veiem viable i no hi veiem un futur clar", afirma. 

Cada any cau alguna granja per la zona i aviat en quedaran poques, assegura. Fins ara, segons la Generalitat, ja han tancat un quart de les granges que hi havia a Catalunya.

 

La lluita dels pagesos davant les grans empreses

La Cooperativa Plana de Vic i Vaquers d'Osona estan integrades a l'associació de productors més gran de l'estat: Agaprol OPL. Aquesta unió els dona l'oportunitat de tenir més força quan negocien amb grans empreses.

Fa uns mesos l'Agaprol ja va portar als tribunals Lactalis per no arribar a pagar als ramaders el cost de producció de la llet. Lactalis és una multinacional francesa d'indústria làctica, es troba darrere de moltes llets de marca blanca de supermercats coneguts. 

Aquest estiu, els ramaders catalans també s'han enfrontat a Làctia, distribuïdora làctica de Mercadona. Tot i que finalment van acabar acceptant el preu fixat per l'empresa. 

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut