Preu rècord de la gasolina dels últims 4 anys per les tensions entre Trump i l'Iran

Omplir el dipòsit s'ha encarit quatre euros i mig en un mes
Actualitzat

Les tensions internacionals entre els Estats Units i l'Iran fan disparar el preu del petroli fins als 80 dòlars el barril, el doble que fa dos anys. El preu del petroli acumula una pujada del 20% aquests cinc primers mesos de l'any.

Aquesta tendència a l'alça ja va començar a finals del 2017, però s'ha accentuat els últims mesos. El preu mitjà del litre de gasolina ha pujat fins a 1,3 euros i el de gasoil, fins a 1,2 euros, uns preus màxims que no es veien des del juliol de fa quatre anys.

Una de les principals causes de l'augment de preu és la tensió entre els Estats Units i l'Iran, dos dels principals països productors, arran de l'anunci que va fer Donald Trump que els EUA es retiraven de l'acord nuclear firmat el 2015.

El preu del barril de petroli Brent, de referència per a Europa, cotitzava ahir dijous a 79,58 dòlars.

 

 

Amb aquests preus, omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina s'ha encarit 4,5 euros en l'últim mes. En el cas del gasoil, omplir el dipòsit costa avui 4,30 euros més que fa un mes.

El preu del cru podria incrementar-se encara més, impulsat per la por a noves sancions sobre l'Iran i la caiguda del subministrament a Veneçuela, dos dels principals productors mundials.

Si no canvia la dinàmica d'alça de preus del petroli, els experts ja alerten que aviat es repercutirà aquest increment dels costos en els preus del consum. Alguns analistes preveuen que el petroli s'encarirà fins als 85 dòlars per barril, però descarten que arribi fins als 100 dòlars.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut