Prevenir el suïcidi infantil i juvenil: nova guia davant l'augment de conductes de risc

Entitats especialitzades demanen combatre el suïcidi tenint en compte factors individuals, però també polítics i socials

Mireia Rom SalvadorActualitzat

Tractar només com a casos individuals les conductes suïcides d'infants i adolescents no és suficient per fer-hi front. És el que s'ha constatat davant l'augment de les conductes i les temptatives de suïcidi entre infants i joves en els últims anys, i que han fet replantejar la manera d'abordar aquests casos.

Un conjunt d'entitats especialitzades han presentat un manifest i una guia per demanar que el suïcidi es tracti com un problema global, en què intervenen factors individuals, però també polítics i socials.
 

Un problema estructural amb multitud de factors

"Una persona racialitzada amb uns ingressos baixos és més probable que s'hagi d'enfrontar amb més situacions complicades que una persona amb una altra situació", posa com a exemple Albert Tribó Roma, psicòleg del Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF) de l'Ajuntament de Barcelona.

Per això, assegura, "no es pot deslligar la mirada estructural i sistèmica de les vivències de les persones individuals" a l'hora de prevenir i combatre el suïcidi.

Aquesta perspectiva global és la que defensen entitats i institucions especialitzades com la Xarxa dels Drets dels Infants, la plataforma PDA Bullying, el SAIF i l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona. Demanen més recursos, trencar tabús i unificar protocols davant el creixement de la conducta suïcida com a forma d'expressar el malestar.

Segons dades de l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona, l'any 2020 hi va haver tres suïcidis consumats a Barcelona en infants i joves d'entre 10 i 19 anys. El 2021 n'hi va haver tres més.

"La realitat del suïcidi és molt puntual", assenyala la directora, Laia Pineda, "però, en canvi, hi ha un increment molt gran en la ideació suïcida, i això és el que ens ha posat en estat d'alarma".
 

Una guia educativa amb propostes pràctiques

Una altra eina que s'ha posat a disposició és una guia, elaborada per la plataforma PDA Bullying, que ajuda a identificar el nivell d'alerta de diverses situacions de risc i com actuar-hi. S'adreça, sobretot, a mestres i professors, però també a tots els professionals que intervenen en l'educació dels infants i joves, com monitors de lleure i d'extraescolars.

"De vegades, passen dies o mesos en què es valora un cas i no se li dona una resposta real", afirma Ramiro Andrés Ortegón Delgadillo, president de PDA Bullying. "Per contra, aquest sistema pretén donar eines per actuar des del minut zero", valora.

Proposen activitats concretes, classificades en diferents fases d'actuació, des de l'aturada del conflicte fins a la restauració del benestar. Per exemple, fomentar activitats grupals allà on es detecti una conducta suïcida i crear xarxes de suport entre joves per augmentar la seva resiliència.
 

Augmenten els intents de suïcidi des del 2014

En els primers sis mesos de l'any, els intents de suïcidi a Catalunya han baixat un 2,9% respecte al mateix període de l'any passat, sobretot entre les dones, amb una reducció del 7,8%, segons dades del Departament de Salut. En canvi, han augmentat un 9,7% els pensaments suïcides.

El Codi Risc Suïcidi alerta que, si es miren aquestes dades a llarg termini, s'observa un increment en els últims anys de les conductes suïcides. L'any 2014 es van detectar 465 intents i ideacions de suïcidi, mentre que l'any passat se'n van registrar més de 7.500, una tendència que ha anat a l'alça i que s'ha enfilat des de la pandèmia.

Segons les dades del 2022, les noies d'entre 12 i 25 anys són el grup d'edat amb més intents de suïcidi, i també amb més pensaments.

Telèfons contra el suïcidi

Aquests són els recursos telefònics disponibles per a la prevenció del suïcidi: 

061 - Emergències mèdiques

900 925 555 - Telèfon de Prevenció del Suïcidi

93 414 48 48 - Telèfon de l'Esperança

679 33 33 63 - Xat de Suport Emocional per a Joves

024 - Ministeri de Sanitat

900 92 55 55 - Ajuntament de Barcelona

 

ARXIVAT A:
MenorsSalut MentalBullying
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut