Un home plorant davant del panteó de la família Franco al cementiri de Mingorrubio (EFE/David Fernández)
Un home plorant davant del panteó de la família Franco al cementiri de Mingorrubio (EFE/David Fernández)
San Lorenzo de El Escorial

Primer 20N sense Franco al Valle de los Caídos

El monjo que ha oficiat la missa al Valle de los Caídos ha qualificat d'"injustícia" que no es permetin actes litúrgics en honor al dictador

Actualitzat

Primer aniversari de la mort de Franco amb les restes del dictador fora del Valle de los Caídos. A la basílica situada al municipi madrileny de San Lorenzo de El Escorial, un centenar de persones han acudit a la missa, en la qual el capellà oficiant ha qualificat d'"injustícia" que no es permetin actes litúrgics en honor al dictador.

Els assistents a l'ofici en honor a "José Antonio, Francisco i tots els caiguts" portaven rams de flors i corones que han deixat a la tomba de José Antonio Primo de Rivera, mort també un 20 de novembre, i a l'espai on abans hi havia les restes de Franco.

El monjo encarregat d'oficiar-la no ha estat el prior Santiago Cantera, que va fer diverses declaracions anunciant que impediria l'exhumació de les restes de Franco.

 

Cua de persones al Valle de los Caídos, aquest dimecres 20 de novembre (Reuters/Javier Barbancho)

 

Durant la missa s'ha pregat pels difunts de "tots dos bàndols que van confrontar-se en una guerra per una Espanya millor" i el religiós ha demanat tenir "un pensament per a tots els caiguts per tal que el seu record fomenti la pau entre els espanyols". Més dur ha estat quan s'ha referit a la prohibició d'actes litúrgics en honor al dictador:

"Impedir que es resi per un difunt és una injustícia i un desagraïment."

A l'ofici no hi ha faltat el president de la Fundació Francisco Franco, Juan Chicharro, que ha dit que viu aquest 20 de novembre "amb el mateix esperit de tota la vida":

"Nosaltres continuarem defensant el llegat de la figura de Franco, estigui enterrat aquí o no."

 

El cementiri de Mingorrubio, on aquest 20N s'ha celebrat la missa de l'aniversari de la mort de Franco (Reuters/Javier Barbancho)

 

Ofici religiós a Mingorrubio

On també ha estat un 20 de novembre diferent és al cementiri de Mingorrubio, on no fa ni un mes que hi ha les restes del dictador. A la cripta del cementiri s'ha celebrat la missa de l'aniversari de la mort de Franco, després que l'església dels Jesuïtes de Maldonado, on fins ara s'havia fet, s'hi hagi negat.

El president de la Fundació Francisco Franco ha lamentat que hagi costat tant trobar un temple on fer-hi la missa en record del dictador:

"Hem hagut de buscar esglésies, gairebé pidolant, perquè s'oferís una missa a una persona cristiana i batejada."

Chicharro ha explicat que l'arquebisbat de Madrid els va oferir prèviament l'església dels Apòstols, però la van descartat perquè és "una parròquia molt petita on no caben més de cent persones". De tota manera, a la cripta de Mingorrubio només hi han anat una quinzena de persones, que han vist com el president de la fundació ha dipositat un ram de flors al costat de la tomba de Franco.

 

El panteó de la família Franco al cementiri de Mingorrubio, ple de flors i banderes espanyoles aquest 20N (EFE/David Fernández)

 

El president de la fundació també s'ha compromès a continuar defensant el llegat del dictador "fins i tot a les catacumbes" perquè creu que és un acte d'"interès general per als espanyols".

Chicharro també ha respost a Pedro Sánchez, que en el debat electoral va prometre il·legalitzar la Fundació Francisco Franco, i ha dit que està esperant que el pròxim govern espanyol digui com els il·legalitzaran perquè "hauria de canviar la Constitució", que ha apuntat que estableix que "cap espanyol pot ser discriminat per les seves idees i garanteix la llibertat ideològica i de pensament".

 

 

L'únic representant de la família Franco ha estat Francisco Franco Suelves, besnet del dictador, que no ha respost a les preguntes dels mitjans de comunicació.

ARXIVAT A:
Francisco FrancoMemòria històrica
Anar al contingut