Primer balanç de danys a Gaza, que encara una crisi humanitària enmig de la pluja de míssils

A la falta de menjar, ara s'hi suma la falta d'electricitat i aigua, que també dificulten la recerca i l'atenció mèdica dels supervivents

Noemí ProusActualitzat

Des de dilluns, Gaza viu en estat de setge total. Per ordre del ministre de Defensa, Yoav Gallant, s'impedeix l'accés a aliments, aigua, llum i combustible a la Franja de Gaza, cada vegada més aïllada.

Aquest dimecres al migdia l'única central elèctrica que hi ha es va quedar sense subministrament, i això ha deixat Gaza a les fosques.

La situació és preocupant als carrers i, especialment, als hospitals. Alguns encara funcionen gràcies als generadors, però no es creu que puguin aguantar gaires dies més, mentre no para de créixer el nombre de ferits.

Sense energia, tampoc és fàcil accedir als pous i, en conseqüència, a l'aigua potable, que també s'està convertint en un bé escàs. Ja hi ha 650.000 persones afectades.

Quatre de les cinc plantes de tractament d'aigües residuals també han deixat de funcionar, cosa que provoca que se'n llencin al mar més de 120.000 metres cúbics. Les conseqüències humanitàries -alerten- poden ser catastròfiques.

Fabrizio Carboni, que és director regional del Comitè Internacional de la Creu Roja per al Pròxim Orient, demana que hi hagi una pausa:

"No podrem mantenir aquesta situació sense que arribin mercaderies a Gaza. Per tant, realment cal assegurar-nos que hi hagi una pausa o que hi hagi maneres d'aconseguir els subministraments."

La destrucció d'edificis i infraestructures també obstaculitza els esforços dels equips mèdics per poder arribar a les víctimes.

Una cerca, la de supervivents, que també fan els habitants de Gaza que han aconseguit sobreviure als atacs. Busquen els seus familiars i amics, però també roba i aliments. Ho expliquen Azaam Shamiya, Abu Youssef i Jamal al-Masry, que viuen a la ciutat:

"Vam sortir de casa pensant que tornaríem en una hora. Ara hi ha cinquanta persones sense menjar, beure, aigua o electricitat. No sé com donarem menjar als nostres fills. Busco aquí sota la runa restes de llenties i arròs."

"Som civils que no tenim connexió amb organitzacions polítiques i no pertanyem a ningú. Ens hem quedat sense res. Només tenim la roba que portem i mirem de trobar menjar i coses entre la runa del que era casa meva."

"Estàvem dormint tranquils a les nostres cases i, de sobte, ens han bombardejat. Casa nostra i la dels veïns, ensorrades i plenes de ferits. Tota la plaça ha quedat totalment destruïda... Res més que destrucció en barris sencers de gent innocent. Què més es pot fer? I, malgrat tot això, ens mantindrem ferms."

La densitat de la població de Gaza, 2 milions de persones en prop de 362 quilòmetres quadrats, provoca que els civils es vegin atrapats en el foc creuat.

Uns 3.000 habitatges han quedat destrossats i no s'hi pot viure (Reuters/Mohammed Salem)

Mentrestant, la xifra de desplaçats no para de créixer. Ja n'hi ha 338.000, segons l'ONU, dels quals es calcula que un 65% es troben en refugis temporals, que ja s'han habilitat, per exemple, en escoles i allà on es pot.

També s'ha fet un primer balanç dels danys materials que, cinc dies després, ha causat la guerra. Són 752 edificis completament ensorrats, i gairebé 3.000 unitats d'habitatge inservibles, a més de les prop de 2.000 que han patit danys.

ARXIVAT A:
GazaGuerra Hamas-Israel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut