Primer canvi al govern Mazón per la dana: la vicepresidenta Susana Camarero serà la portaveu
Camarero, que veu reforçat el seu paper al consell, substitueix Ruth Merino, que de moment continuarà com a consellera d'Hisenda i Economia
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha fet el primer canvi en el seu govern després de la dana del 29 d'octubre. La vicepresidenta Susana Camarero, que també és consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, serà la nova portaveu del govern, segons el comunicat que ha fet públic la Generalitat valenciana aquest diumenge al vespre.
Camarero, que ara reforça el seu paper al consell presidit per Mazón, ha estat la que ha comparegut a les rodes de premsa per traslladar les actuacions de la Generalitat des dels aiguats. Ara substitueix ja formalment Ruth Merino, que de moment continuarà com a consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública.
El govern valencià ha recordat que els pròxims dies donarà més detalls de la remodelació anunciada per Mazón dijous a les Corts Valencianes.
Segons el que va avançar, el nou govern tindrà una vicepresidència transversal que coordinarà la reconstrucció de les zones afectades i es crearà una Conselleria d'Emergències i Interior per respondre de manera més àgil i coordinada la seguretat de la població.
Qui és Susana Camarero
Advocada de 54 anys, Camarero és una persona de plena confiança del president valencià, que abans de guanyar les eleccions autonòmiques del 2023 tenia clar que si arribava al Palau volia tenir-la a l'executiu, al capdavant de la cartera encarregada de les polítiques socials i igualtat.
La seva trajectòria i la seva experiència en aquestes matèries, però sobretot la seva "empatia i sensibilitat" formaven, el "còctel perfecte" per gestionar les polítiques socials, unit al seu coneixement de l'Administració de l'Estat, segons va explicar Mazón a la presa de possessió de Camarero.
Va començar el seu camí polític el 1995, quan va ocupar un escó de diputada a les Corts Valencianes a la bancada del PP durant la primera legislatura d'Eduardo Zaplana com a president de la Generalitat.
També ha estat diputada al Congrés i senadora. El 2019 va aparcar la vida política per dedicar-se a ser consultora d'igualtat d'empreses, administracions i entitats.
Quins canvis més hi poden haver?
Des que Mazón va fer l'anunci, s'espera que el president destitueixi almenys les dues conselleres més qüestionades per la seva gestió de l'emergència de la dana: la d'Interior, Salomé Pradas, que va dir que desconeixia el sistema d'avisos d'emergències; i la d'Indústria, Núria Montes, que va dir a les famílies que no anessin a buscar els seus difunts i esperessin notícies a casa, unes declaracions per les quals va demanar després disculpes.
La remodelació és la resposta de Mazón a les crítiques per la gestió de la dana. Fins ara, el president només ha assumit el compromís de no presentar-se a la reelecció si fracassa en el procés de reconstrucció.
Mazón en la seva compareixença va deixar clar aquest divendres que no deixaria la presidència de la Generalitat Valenciana, ni va fer autocrítica de la seva gestió ni la del seu govern davant de la catàstrofe de la dana, que ha deixat 219 morts, segons l'últim balanç, milers de damnificats i incomptables danys materials.
Una nova vicepresidència i una conselleria d'Emergències
La remodelació que va avançar Mazón consisteix en la creació d'una vicepresidència per a la Recuperació Econòmica i la conversió de la Conselleria de Justícia i Interior en una nova Conselleria d'Emergències i Interior.
Mazón va dir que, amb la nova estructura, vol assegurar que "la recuperació social i econòmica arribi a tots els racons del País Valencià", i ha justificat la nova Conselleria d'Emergències per la necessitat de "reforçar i millorar" aquests serveis per respondre i anticipar-se a futures situacions de risc.
La creació de la Conselleria d'Emergències arriba un any després que el govern del PP eliminés la Unitat Valenciana d'Emergències que va crear l'executiu socialista de Ximo Puig per millorar la coordinació en la resposta a catàstrofes naturals.
El PP, que en aquell moment governava la Generalitat en coalició amb l'extrema dreta de Vox, ho va considerar una despesa innecessària.
Mazón s'aferra al càrrec per liderar la reconstrucció
Lluny de dimitir, Mazón, davant de les Corts Valencianes, es va erigir en líder "del procés més gran de reconstrucció" del territori, que ha sofert "una de les pitjors catàstrofes naturals d'Europa", com demostra la magnitud de les xifres.
Carlos Mazón va assegurar que els protocols d'emergències vigents "no van ser suficients", i va carregar les responsabilitats a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a l'Aemet i al govern espanyol.
Els socialistes van oferir els seus vots al PP perquè nomenessin un nou president interí si feien dimitir Mazón, després de la compareixença del president valencià a les Corts, que van titllar de "fugida endavant".
- ARXIVAT A:
- País ValenciàCarlos Mazón