Primer positiu de coronavirus a Catalunya: un cas "lleu" d'una resident a Barcelona
- TEMA:
- Coronavirus
El Departament de Salut ha activat el protocol per coronavirus, arran d'un positiu a Catalunya, el primer que es confirma al principat.
És una dona italiana, de 36 anys, que viu a Barcelona i que la setmana passada va viatjar a una de les zones afectades d'Itàlia.
Ha donat positiu en una primera prova, que té el 99 per cent de fiabilitat, i està pendent de la prova de confirmació al Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III, a Madrid.
Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, es tracta d'un cas "lleu i gens preocupant".
Està bé i ingressada al Clínic
En compareixença informativa, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que la pacient va estar entre els dies 12 i 22 de febrer a la zona entre Bèrgam i Milà i que ella mateixa havia contactat la nit abans amb l'Hospital Clínic.
Segons Guix, la dona no té cap malaltia prèvia i els símptomes que té són similars als d'una grip:
"Està bé, té simptomatologia similar a la gripal. No té patologia de base, és una dona jove."
De fet, ha afegit, està ingressada "per comoditat" i perquè ara mateix no hi ha saturació al Clínic.
"Sobre la marxa decidirem si la dona es queda al Clínic o marxa a casa, si no hi ha saturació es quedarà a l'hospital."
És el quart cas de coronavirus a Espanya i ha estat el primer a la Península. I s'ha sabut durant els dies en què s'hauria d'haver celebrat el Mobile World Congress.
Just després que es confirmés, s'han començat a conèixer altres casos. A mig matí d'aquest dimecres el número de casos a Espanya ja era de 10, 8 d'ells actius.
Unes 25 persones en aïllament domiciliari
Un cop confirmat el cas, s'han alertat les persones que van estar en contacte estret amb ella per indicar-los que s'hauran d'estar a casa uns 14 dies.
Són, per ara, unes 25 persones, amb les quals es contactarà 2 o 3 cops al dia per controlar que no desenvolupin símptomes, com la febre, que requereixen fer-los proves.
"Els contactes que ha fet aquesta persona són persones sanes i estaran en aïllament domiciliari durant uns 14 dies."
Guix ha remarcat que la transmissió només és possible si el contacte és molt proper, perquè "es transmet per les gotetes de saliva i el radi d'arribada és relativament curt":
"La transmissió s'ha produït en contactes estrets. Un contacte ocasional no és un contacte estret. Estem parlant de família i l'entorn més immediat."
També ha destacat que l'objectiu dels governs davant el coronavirus responsable del Covid-19 és la "contenció" de l'epidèmia:
"En el moment actual estem fent aquest seguiment i identificacions perquè estem parlant d'un nou virus identificat fa un mes. L'objectiu és la contenció. L'objectiu ideal seria poder erradicar el virus. Té una alta contagiositat, però no una alta gravetat."
Fins ara, a Catalunya, 11 persones s'han hagut de fer la prova per saber si s'havien contagiat del coronavirus, però només una, aquesta dona italiana, ha donat positiu. Salut ha informat que estan pendents dels resultats d'unes 8 persones.
Els responsables de Salut han insistit en el missatge de tranquil·litat a la població i han recordat que la grip estacional té conseqüències més letals que el Covid-19:
"Aquesta moguda no és per la gravetat. La grip estacional és molt més greu. A Catalunya n'hem tingut 434 casos greus amb hospitalització i 41 morts. No banalitzem el Covid-19, però situem-lo en la magnitud que toca."
Davant l'alarmisme que es pugui crear, Joan Guix ha comentat que "no estem parlant d'un Ebola" i ha fet memòria de la "moguda" que va suposar la grip A. "Va ser horrorós. Ara forma part de la nostra flora i fauna", ha apuntat.
Govern: "El sistema està preparat"
El responsable de Salut Pública ha destacat que el protocol d'actuació davant el coronavirus "és viu" i s'està "modificant constantment", en contacte amb el govern espanyol i la resta de comunitats.
De fet, si fins ara les proves es feien a tothom que tingués una malaltia respiratòria greu i que hagués estat a la província xinesa de Hubei -on hi ha la ciutat de Wuhan- o hagués estat amb un pacient confirmat, ara s'ha decidit ampliar els supòsits.
El control es fa a tots els pacients amb malalties respiratòries i també als que hagin estat a les regions italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya o bé a Corea del Sud, Singapur i l'Iran.
Per la seva part, Assumpta Ricart, gerent de Processos Integrals de Salut del Servei Català de Salut, ha destacat que la sanitat catalana està preparada: "Hem fet una anàlisi dels recursos a l'abast i demostrem que el sistema està preparat", ha manifestat, a més de subratllar que l'alerta no està motivada per la gravetat:
"El CatSalut som corretja de transmissió de tota la informació, el sistema està preparat, tot i que hi ha diferents escenaris i per això hem fet un pla de contingència, però el sistema està preparat, l'alerta que ens acompanya és perquè és una situació nova, no de gravetat."
Les autoritats sanitàries han recomanat que, en cas de dubte, es truqui al 061, que actua com a primer servei de filtratge, per evitar saturar els centres hospitalaris.
Com prevenir el contagi del coronavirus
Com passa amb els altres virus, la higiene és clau per evitar el contagi. Convé fer servir mocadors de paper d'un sol ús, rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó i tapar-se la boca amb el colze --no pas amb la mà-- a l'hora d'esternudar o tossir.
La mascareta és "només per a casos clínics", ha assenyalat el cap de Salut Pública, que ha dit que, per a la resta de la gent, la protecció "és més il·lusòria que real".
Brussel·les pren mesures
Justament aquest dimarts, el Parlament Europeu ha ampliat les mesures de precaució pel coronavirus.
A més dels consells habituals, com rentar-se les mans, ha demanat que es quedessin a casa els eurodiputats i funcionaris que hagin estat a les zones més afectades.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus