Primer cementiri prefabricat a Sao Paulo, zona zero de la pandèmia a l'Amèrica del Sud
- TEMA:
- Coronavirus
El sistema sanitari brasiler està a punt d'arribar al col·lapse. 13.993 persones han mort al país pel coronavirus, i la taxa de mortalitat és de 66 persones per cada milió. El ministre de Salut ha dimitit aquest divendres sense ni tan sols haver complert un mes en el càrrec.
Els països europeus han començat a doblegar la corba de la Covid-19 després de mesos de confinament. Però el Brasil, amb més de 800 morts diaris, i gairebé 203.000 casos diagnosticats, es confirma com l'epicentre de la pandèmia a l'Amèrica Llatina.
L'augment geomètric de defuncions a causa del SARS-CoV-2 ha obligat les autoritats a buscar solucions per donar un repòs definitiu a les víctimes.
Ja està en marxa el primer cementiri prefabricat de la ciutat. L'anomenen "cementiri vertical" i consisteix en estructures lleugeres de sis nínxols d'alçada i 20 d'amplada. Les estructures es poden muntar en qüestió d'hores i es poden ampliar tant com convingui. Els taüts estan fets amb materials reciclats.
La pandèmia continua expandint-se de forma exponencial al Brasil, un país amb 210 milions d'habitants. Les autoritats sanitàries preveuen que el pic de la Covid-19 arribarà en les pròximes setmanes.
L'estat de Sao Paulo, el més ric i que té una població de 46 milions de persones, registra ja més de 4.300 defuncions i prop de 55.000 infectats.
Malgrat el creixement en nombre de casos confirmats de la malaltia, el president brasiler, Jair Bolsonaro, un dels més escèptics sobre la gravetat de la Covid-19, insisteix que cal reobrir l'economia del país per evitar que la població "mori de fam":
"Està morint gent? Sí. Ho lamento? Ho lamento. Però en morirà molta més si l'economia continua sent destruïda per aquestes mesures."
Els estats brasilers més rics i amb més població, Sao Paulo i Rio de Janeiro, volen endurir les restriccions de circulació per intentar contenir els contagis. Aquests estats estan a punt del col·lapse sanitari: hi ha hospitals sense llits per rebre més malalts, falten respiradors i hi ha un tracte desigual entre les regions i barris rics i els més desafavorits.
El personal sanitari alerta que la situació s'està descontrolant per falta de mitjans i dels efectes que això provoca tant per als malalts com per a metges i infermers, que s'estan contaminant.
Però Bolsonaro, lluny d'escoltar les reclamacions del personal sanitari, ha carregat contra els governadors de Sao Paulo i Rio de Janeiro, principals promotors de les quarantenes des que, al mes d'abril, una sentència del Tribunal Suprem brasiler certificava l'autonomia dels estats i municipis per decretar mesures d'aïllament i distància social.
Aquesta setmana, un decret governamental inclou els gimnasos, els salons de bellesa i les perruqueries com a "serveis essencials" perquè continuïn oberts i en funcionament malgrat l'empitjorament de la crisi. Tant el governador de Sao Paulo com el de Rio de Janeiro han ignorat el decret presidencial i han mantingut tancats aquests establiments.
Dimissió del ministre de Salut
En plena crisi i en un gest que evidencia les discrepàncies, el ministre de Salut del Brasil, Nelson Teich, ha anunciat la seva dimissió, tot just abans de complir un mes en el càrrec.
Teich va prendre possessió el 17 d'abril per substituir Luiz Henrique Mandetta, que ja havia renunciat precisament per les seves discrepàncies amb Bolsonaro. Com Mandetta, Teich també havia discrepat amb el president sobre les mesures d'aïllament social. A més, el ministre sortint no compartia les tesis de Bolsonaro sobre l'ús de la cloroquina per tractar el virus, o l'ampliació de les activitats essencials.
Bolsonaro, negatiu en coronavirus
Una resolució del Tribunal Suprem ha fet que el president brasiler publiqui els resultats de tres tests de coronavirus als quals s'ha sotmès. Tots tres han donat un resultat negatiu.
L'estratègia que està seguint Bolsonaro per fer front al coronavirus contrasta amb la del seu homòleg argentí, Alberto Fernández, que ha aconseguit contenir la pandèmia prioritzant la salut malgrat la recessió econòmica. Bolsonaro ha dit que amb aquesta gestió del coronavirus, l'Argentina "va camí del socialisme".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Jair Bolsonaro