Donald Trump, aquest diumenge, durant la seva intervenció a Arizona (Reuters/Cheney Orr)

Primer conflicte diplomàtic de Donald Trump: vol recuperar el control del canal de Panamà

El president electe dels EUA denuncia les taxes que els vaixells nord-americans han de pagar per creuar-lo i amenaça de recuperar la infraestructura, cedida al govern panameny el 1999
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Donald Trump

Donald Trump ha denunciat aquest diumenge les taxes que els vaixells dels EUA han de pagar per fer ús del canal de Panamà, i ha amenaçat de reprendre'n el control quan assumeixi de nou el càrrec de president, si la situació no canvia.

En una intervenció davant de seguidors republicans, en un acte de la plataforma ultraconservadora Turning Point a Arizona, Trump ha acusat el país centreamericà de cobrar-los taxes excessives. També ha advertit que no permetrà que la infraestructura caigui "en les mans equivocades", en referència a una possible influència creixent de la Xina.

El canal de Panamà, inaugurat el 1914, va ser construït pels EUA, que també es van fer càrrec d'administrar-lo. Després de dècades de control nord-americà, el 1977 tots dos països van arribar a un acord per cedir la infraestructura al govern panameny, que en va assumir la plena administració el 1999.

"Va ser entregat al Panamà, però si els principis morals i legals d'aquest gest magnànim no se segueixen, demanarem que el canal ens sigui retornat del tot."

Després de la seva intervenció, Trump s'ha reafirmat a la seva xarxa social Truth Social, on ha publicat una imatge d'una bandera nord-americana sobre una massa d'aigua amb el missatge "Benvinguts al canal dels EUA".

Reacció del Panamà

Davant les amenaces de Trump de reprendre el control del canal de Panamà, el president panameny, José Raúl Mulino, ha respost en un missatge en vídeo que la independència del seu país no és negociable, ha defensat les taxes que cobren per travessar el canal i ha negat la influència de la Xina sobre aquesta infraestructura estratègica.

"Cada metre quadrat del canal de Panamà i el seu entorn pertany al Panamà, i així continuarà."

La defensa aferrissada que Mulino ha fet de la sobirania del seu país sobre el canal de Panamà ha rebut en les últimes hores la contrarèplica de Trump: "Ja ho veurem".

Una infraestructura vital per als EUA

Fins a 14.000 vaixells travessen cada any el canal de Panamà; una xifra que suposa el 2,5% del comerç marítim mundial i que és vital per a les importacions als EUA --especialment des d'Àsia-- i les seves exportacions, que inclouen el trànsit de gas natural liquat.

No és clar de quina manera Trump pretén recuperar el control del canal, però les seves aspiracions no tenen empara en el dret internacional. Tot i això, aquesta no és la primera vegada que el president electe fa referència a una possible expansió territorial dels EUA. Durant el seu primer mandat a la Casa Blanca, el líder republicà va fer públic el seu interès en la possible compra de Groenlàndia, territori autònom que depèn de Dinamarca. Una idea rebutjada per les autoritats daneses, a la qual Trump s'ha tornat a referir aquest cap de setmana.

Més nomenaments al nou gabinet de Trump

Quan falta menys d'un mes perquè Trump torni a ser nomenat president, l'equip del magnat continua fent públics alguns dels noms que formaran part del seu nou gabinet. En les últimes hores, el president electe ha revelat que nomenarà subsecretari de Defensa el multimilionari Stephen Feinberg,

Feinberg, que seria el número 2 del Pentàgon, és codirector executiu de Cerberus Capital Management LP, una empresa de capital privat que inverteix, precisament, en defensa. De fet, l'empresari ja va formar part d'un consell assessor d'intel·ligència durant el mandat 2017-2021 de Trump a la Casa Blanca.

Aquest nomenament se suma al d'altres noms que han transcendit en les últimes setmanes. El més flagrant és just el del nou secretari de Defensa, Pete Hegseth. Un presentador del programa matinal de Fox News que és un veterà de guerra, però que mai ha tingut cap responsabilitat al Pentàgon i que ara haurà de dirigir un departament amb un milió d'empleats, armes nuclears, bases i aliats arreu del món.

Entre els altres càrrecs que han omplert titulars hi ha el d'Elon Musk, encarregat de retallar l'administració federal al capdavant del nou Departament d'Eficiència Governamental (DOGE), o el polèmic congressista Matt Gaetz com a nou fiscal general, que als EUA té el rol de ministre de Justícia, però també supervisa l'FBI i diverses agències del govern.

ARXIVAT A:
Estats Units Donald Trump
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut