Primer de Maig amb manifestacions a la xarxa i als balcons pel coronavirus
1 de Maig confinat, sense manifestacions al carrer, i amb un panorama econòmic devastador per l'emergència sanitària
Aquest divendres és Primer de Maig, data en el calendari en què milers de treballadors i treballadores reivindiquen millors condicions laborals.
Aquest any, però, és un primer de maig diferent, marcat pel confinament, i els sindicats han hagut d'adaptar també la forma de cridar a la mobilització.
La Via Laietana oferia aquest migdia una imatge excepcional un Primer de Maig. Aquesta via és la que acull cada any la multitudinària manifestació convocada pels sindicats de treballadors. Avui, el centre neuràlgic de les manifestacions del Dia del Treball està completament buida, sense pancartes ni proclames, que l'estat d'alarma han emmudit
La celebració de l'1 de Maig d'avui serà confinada, virtual i marcada per l'impacte sobre el mercat laboral de la pandèmia del coronavirus. Com que no es poden fer manifestacions als carrers per la crisi sanitària, els sindicats proposen als treballadors que traslladin les reivindicacions a les xarxes socials i als balcons.
Més de 700.000 afectats per un ERTO
El coronavirus no ha colpejat només en l'àmbit sanitari i assistencial, a Catalunya ja hi ha 700.000 persones afectades per un ERTO.
Des de l'inici de la crisi sanitària Catalunya ha registrat 95.555 Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) amb un total de 701.585 treballadors que hauran d'anar a l'atur temporalment, segons les dades actualitzades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
El 94% dels procediments s'han registrat al·legant una causa de força major, que inclouen el 85,7% dels afectats. Els treballadors inclosos en un expedient temporal ja representen més del 20% de la població ocupada a Catalunya, que és de 3,45 milions de persones, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre de 2020.
Que la crisi no la paguin els treballadors
Comissions Obreres i la UGT han triat com a lema d'aquest Primer de Maig "Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida" per a les mobilitzacions a través de les xarxes.
Javier Pacheco i Camil Ros, líders de CCOO i UGT, han denunciat les polítiques de retallades salarials i de les condicions laborals i inversions en els serveis públics i han advertit que no permetran que la crisi de la Covid-19 la paguin els treballadors.
En un acte de reconeixement a tots els treballadors de l'àmbit sanitari i d'altres sectors essencials davant de l'Hospital del Mar de Barcelona, els dos líders sindicals han assegurat que la pandèmia ha demostrat que "hi ha treballs imprescindibles per a la subsistència, la seguretat i la salut col·lectives", encara que no siguin sempre els més valorats socialment ni salarialment:
"En llocs com aquest hospital hem vist que la pròpia gent que havia de curar a la resta estava patint en primera persona la falta de seguretat".
Els sindicalistes han insistit en què cal derogar la reforma laboral:
"No oblidem que cal derogar totes les reformes laborals. La sortida d'aquesta crisi econòmica no pot ser com l'anterior, sota les bases de les polítiques de retallades de drets laborals que han precaritzat els nostres llocs de treball, que ens han retallat els salaris. Aquesta no pot ser la sortida".
Reivindicar a les xarxes i als balcons
En circumstàncies normals, en un dia com avui milers de treballadores i treballadors de tot el món sortirien al carrer per reivindicar millors condicions de treball. Amb les concentracions prohibides arreu, els sindicats no volen perdre l'oportunitat que els ofereix el dia del treballador per organitzar mobilitzacions alternatives i aprofitar els avantatges de les xarxes socials.
Els sindicats han fet una crida a manifestar-se de forma virtual, penjant a les xarxes fotografies individuals o en grup. La Intersindical, per exemple, ha proposat la campanya #Alcemnos:
Solidaritat i suport mutu per crear un nou sistema més just amb les treballadores i que posi veritablement una bona vida al centre!#1rDeMaig confinat pic.twitter.com/FK5n7ifS91
Brenda Bär (@brendabaer) May 1, 2020
Per la República, pel treball, per la justícia social.... Alcem-nos!@LaIntersindical #alcemnos pic.twitter.com/VVnoTb1fg7
Marc Sallas Batlle (@marcsallas) May 1, 2020
Solidaritat i suport mutu per crear un nou sistema més just amb les treballadores i que posi veritablement una bona vida al centre!#1rDeMaig confinat pic.twitter.com/FK5n7ifS91
Brenda Bär (@brendabaer) May 1, 2020
Visca el primer de maig i visca la classe obrera! Fins a la victòria! #1deMaig pic.twitter.com/acdcJXPtgq
Oriol Pintos (@Oriol_Pintos) May 1, 2020
Aquest #1deMaig hem canviat l'Avanti Popolo pel so dels ocells i la primavera. No canvia les ganes de lluitar per la vida i la dignitat. Per sortir de la crisi, HAURAN DE COMPTAR AMB NOSALTRES.#JoSoc1deMaig #1deMayoCCOO #1deMaigCCOO #1MaySolidarity @Joves_CCOO @ConfluenciaJove pic.twitter.com/ddiQVDKzxV
Marc (@mcr__93) May 1, 2020
La xarxa també és el mitjà escollit per canalitzar la mobilització per part de la intersindical CSC, i la taula sindical de Catalunya, integrada, entre d'altres, per la CGT i la CNT, convoca una mobilització des dels balcons a la tarda. Aquestes sindicats demanen que es facin proclames a la xarxes en defensa del sistema públic i per denunciar les desigualtats socials.
La plataforma Alcem-nos, que aglutina la Intersindical-CSC i l'ANC, té com a lema "República, treball i justícia social", i vol posar de manifest que l'estat espanyol ha demostrat la seva incapacitat per gestionar la crisi sanitària i prendre mesures laborals.
Manifestacions al carrer prohibides
La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), sindicat majoritari en àmbits de la funció pública, convoca una reivindicació als balcons, a les 6 de la tarda per reclamar que la crisi provocada pel coronavirus no la pagui la classe treballadora.
La IAC denuncia que el Ministeri de l'Interior els ha prohibit la manifestació simbòlica que tenien previst fer a la plaça Sant Jaume amb una cinquantena de persones. El sindicat ha presentat recurs al·legant que la convocatòria es pretenia fer amb totes les mesures preventives pel coronavirus i esgrimint el dret de reunió. Segons ha informat el sindicat, després que se'ls va negar la possibilitat de manifestar-se a la plaça Sant Jaume, celebraran una taula rodona per videoconferència amb totes les entitats que donaven suport a la mobilització.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Atur