Primer mes del topall del gas: com s'ha notat a la factura i què ens indica per al futur
Després d'un mes de l'entrada en vigor, el topall del gas ha tingut un efecte de contenció: el preu ha pujat, però menys del que podria haver pujat
Fa un mes entrava en vigor el topall del gas; el primer dia, l'expectació era màxima però els preus finals --sumant-hi l'ajust del gas-- lluny de baixar pujaven. Poc vent, forta calima que limitava també la producció solar i alta demanda per l'onada de calor obligaven les centrals de gas a treballar a màxims, i els preus es disparaven. Però ara, després de 4 setmanes d'aplicació, s'ha capgirat aquesta situació?
Segons dades facilitades per la consultora energètica Trébol Energía, la factura d'un consumidor mitjà rondava al maig els 96 euros, mentre que la previsió és que al juliol --amb l'efecte del topall durant tots els dies i amb la nova rebaixa de l'IVA al 5%-- pujarà als 107 euros.
Volen dir aquestes dades que no ha tingut efecte el topall? "No ha baixat la factura, però sí que sembla que ha tingut un efecte positiu en la factura, no ha pujat com podria haver pujat, si ens comparem amb altres llocs d'Europa", explica Josep Graell, cofundador de Trébol Energía.
De fet, un estudi de la Universitat Complutense de Madrid xifra aquest efecte de contenció en un 22%. "Sembla paradoxal, però el preu hauria estat més alt", explica Rafael Salas, catedràtic d'Anàlisi Econòmica de la UCM i un dels autors de l'estudi.
"En l'estudi hem detectat que, amb el mecanisme del topall, sí que hi ha una reducció d'un 22% de mitjana en les quatre setmanes."
El topall hauria tingut un efecte de contenció. Si comparem el preu de l'electricitat de l'últim mes a Espanya --al voltant dels 250 /Mwh-- amb el que s'ha pagat als mercats majoristes d'Itàlia, França o Alemanya, es veu que s'ha mantingut en general molt per sota.
Què pot passar en un futur?
Per als pròxims mesos, els mercats de futurs preveuen que aquesta contenció de preus es mantingui. Per què? "Perquè els mesos de novembre i desembre són mesos molt eòlics normalment, i aquests mesos passarà que potser no serà necessari tant gas", argumenta Josep Graell.
Segons el cofundador de Trébol Energía, ara ens trobem amb un problema: "Alta demanda i poca generació eòlica, que fa que el gas sigui necessari absolutament per a tot."
S'espera que al novembre els dies que hi hagi molt vent no faci falta tant gas, només una part: "Llavors la compensació serà menor, afectarà menys i el preu de tot el mercat i també del mecanisme d'ajust caurà i es notarà un estalvi directe."
Però hi ha un factor que podria fer trontollar aquestes previsions, que la por a un possible desabastiment de gas a Europa es materialitzi; llavors, els preus es dispararien i el possible estalvi del mecanisme quedaria en no res.
- ARXIVAT A:
- Energia