Primer nadó d'una mare vacunada que neix amb anticossos contra la Covid
Ha passat a Florida i demostra que els anticossos generats per la vacuna poden travessar la placenta, però s'ha de determinar quina protecció proporciona això al fetus
Un nadó de mare vacunada contra la Covid-19 ha nascut amb anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2. Es tracta del primer cas conegut al món.
L'han exposat Paul Gilbert I Chad Rudnick, de la Universitat Atlàntica de Florida, a Boca Raton, en un article que es pot llegir a la web de MedXriv, on apareixen textos encara no revisats.
Els dos autors han afirmat, però, que el text ja ha estat acceptat per a publicació en una revista científica.
Es tracta d'una nena que, segons els dos metges, va néixer "vigorosa, sana i a terme". La mare va rebre la primera dosi de la vacuna de Moderna a les 36 setmanes i tres dies d'embaràs. Tres setmanes justes després va néixer la nena.
Les anàlisis de la sang del cordó umbilical, extreta immediatament després del naixement, van mostrar que la nena tenia anticossos contra el SARS-CoV-2.
La mare va rebre la segona dosi en el moment previst, 28 dies després de la primera. Ha estat alletant la nena, que no ha rebut cap alimentació complementària.
Calen més estudis
Els autors expliquen que la seguretat de la vacuna contra la grip i la de tètanus, la diftèria i la tos ferina en embarassades ha estat ben estudiada i que la placenta actua de barrera. I suposaven que passaria el mateix en el cas de la Covid.
De fet, al febrer es va donar a conèixer un estudi que demostrava la protecció que la placenta proporciona durant l'embaràs contra el pas del coronavirus.
I en un estudi publicat al desembre a JAMA Network Open, metges i investigadors de Boston assenyalen que en una anàlisi de 127 embarassos no s'havia observat cap transmissió vertical de mare a fetus del virus. Però sí d'anticossos contra el SARS-CoV-2. Les dones implicades en l'estudi tenien el coronavirus o estaven en risc d'infectar-se.
Aquest nou cas de Florida tornaria a demostrar que els anticossos generats per la vacuna poden travessar la placenta. Però els dos investigadors assenyalen que no es coneix la durada de la possible protecció en nadons. Estudis posteriors han d'ajudar a determinar també el moment adequat per vacunar les embarassades.
En declaracions a la cadena de televisió ABC, Rudnick ha matisat que es tracta d'un sol cas entre els milers i milers de nadons nascuts de mares vacunades que hi haurà els propers mesos.
"Calen estudis per determinar quan de temps pot durar aquesta protecció. Hauran d'establir quin nivell de protecció donen o quants anticossos necessita un nadó per assolir protecció."
Tots dos també remarquen que la infecció amb el virus sembla conferir menys protecció al fetus que la produïda si la mare es vacuna. Per tant, cal investigar més per calcular el risc d'infecció dels nadons de mares infectades o vacunades.
- ARXIVAT A:
- VacunesCovid-19Coronavirus