Primers naixements a Catalunya de nadons amb mares contagiades per coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
Als hospitals, s'han de seguir atenent les necessitats mèdiques habituals abans de la pandèmia del coronavirus, com els parts i els embarassos. I ja hi ha hagut els primers parts de dones amb coronavirus.
La Daniela va pesar 3 quilos 800 i està sana. És un dels primers naixements de mare positiva per Covid-19 a Catalunya. El part va ser per cesària, però per necessitats clíniques, no pas pel coronavirus.
La directora de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Sant Pau, Elisa Llurba Olivé, explica que el part ha anat molt bé i que la mare ara es troba aïllada amb la seva família perquè té Covid-19.
"Tot ha anat molt bé, i la mare, el pare i el nadó estan en una habitació especial, on ingressem les dones gestants amb Covid. És una habitació en aïllament i poden estar els tres junts, i la mare està fent lactància materna."
S'aconsella la lactància materna perquè els beneficis superen els riscos, si es fa amb les precaucions necessàries.
Durant els embarassos hi ha canvis immunològics i fisiològics que poden fer les dones més susceptibles a infeccions respiratòries víriques. Però, amb el que se sap fins ara, no hi ha proves que les embarassades tinguin més risc de tenir símptomes greus o complicacions si s'infecten amb aquest coronavirus.
Segons explica Elisa Llurba, el coronavirus no és una malaltia que sigui pitjor per a les embarassades i els seus nadons.
"No és una malaltia que sapiguem que doni pitjor pronòstic en la gestació i tampoc passa al nadó a través de la placenta."
Tot i els coneixements científics, estar embarassada i viure aquest estat d'alerta sanitària augmenta clarament l'angoixa, com explica Jasmina Cañellas Guijarro.
"Jo em trobo relativament bé, sí que he tingut malestar, però no he tingut febre, però m'he de preocupar més del normal per estar embarassada?"
A casa la Jasmine tots han tingut símptomes, els dos fills de 2 i 4 anys, el seu marit i ella mateixa, embarassada de gairebé 6 mesos. Després d'intentar, sense sort, parlar amb el 061 va trucar al seu CAP. Allà li van dir que es confinessin tots a casa i que tornessin a trucar si empitjoraven.
"O sigui, ningú m'ha fet un seguiment. I això sí que és veritat que tot està molt saturat i jo tampoc tinc res greu, però sí que és veritat que t'angoixa pensar què és el que tens. És coronavirus, és un altre virus que inclús pot ser pitjor per a l'embaràs? No ho saps i ningú et fa un seguiment, no."
Els hospitals s'estan adaptant per fer circuits diferents: una consulta específica per a les gestants amb símptomes o positives, i una ala independent per a les que no.
La Maria Pruna va tenir el seu fill Roc, aquest divendres, i explica que a l'hospital es respirava molta normalitat.
"L'hospital en si estava tot normal, estàvem aïllats de tot."
És molt important, tant per a les gestants com per als nounats, seguir les mesures de prevenció de rentat de mans i, sobretot, mantenir la distància de seguretat.
A les mares, com explica la Maria Pruna, els sap greu en un moment com és el del naixement d'un nadó no poder rebre visites.
"No ho porto massa bé, això de no poder tenir les visites que no puguin conèixer el nen així, de manera propera. Tinc els meus pares molt a prop però van veure al nen a 4 metres lluny, per saludar i veure que estàvem bé."
I és que el confinament segueix sent la principal recomanació per a tots, però les gestants sí que han d'intentar seguir totes les visites que els toquin per controlar l'embaràs.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus