Estrasburg

Puigdemont i Comín entren al Parlament Europeu: "Junqueras també hauria de ser aquí"

El president destituït pel 155 diu a Estrasburg que a partir d'ara "és impossible que la UE continuï mirant cap a un altre costat"

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns serà un dia intens al Parlament Europeu. Han passat vuit mesos des de les eleccions europees, i finalment Carles Puigdemont i Toni Comín s'asseuran al seu escó dins la cambra amb tots els drets.

Serà la seva primera sessió després que la sentència del TJUE els garantís la immunitat com a eurodiputats.

 

Puigdemont recorda Junqueras

Puigdemont i Comín han arribat a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg poc abans de les 2 de la tarda, i el primer s'ha adreçat als mitjans per fer una breu declaració en què ha recordat el líder d'ERC:

"Avui Oriol Junqueras hauria de ser aquí amb nosaltres, i si la UE fos una unió de drets i llibertats, seria aquí. No se li han respectat les mateixes llibertats que a nosaltres perquè hi ha un estat membre, Espanya, que no respecta les regles que ens hem donat entre tots".

Puigdemont i Comín arribant al Parlament Europeu (Reuters / Vicent Kessler)


Segons Puigdemont, han aconseguit arribar al Parlament Europeu després de "més de 2 anys d'impediments", en què "s'han dedicat molts recursos a evitar que fóssim aquí":

"Avui podem dir que la crisi catalana ha impactat profundament en els fonaments constitucionals de la Unió Europea i que és impossible, com podeu veure, que la Unió Europea continuï girant els ulls cap a un altre costat".

El president de la Generalitat destituït amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució ha fet la declaració en català i l'ha repetida després en castellà, francès i anglès.


Suport del govern de la Generalitat

Als dos eurodiputats els esperava una delegació del govern encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i també una altra del Parlament de Catalunya amb el president Roger Torrent al capdavant.

També s'hi han trobat representants d'ERC i de JxCat , a més de membres d'Òmnium i de l'ANC.


Manifestació independentista

Al carrer, davant del la seu del Parlament Europeu, els esperava també una concentració independentista amb centenars de persones, organitzada per la plataforma Omplim Estrasburg.

No es tracta només de donar suport als dos nous eurodiputats, sinó que també es vol denunciar l'absència d'Oriol Junqueras després que divendres passat el Parlament assumís la decisió del Tribunal Suprem i li retirés el reconeixement com a eurodiputat.

D'altra banda, durant la sessió del Parlament Europeu, també es podrà escoltar els membres del PP, Cs i Vox, que està previst que demanin la tramitació ràpida del suplicatori que ha enviat el jutge Llarena perquè es retiri la immunitat a Puigdemont i Comín.

La sessió plenària començarà a les 5 de la tarda. El president de l'Eurocambra, David Sassoli, donarà la benvinguda als nous eurodiputats i explicarà els motius de la inhabilitació de Junqueras.

Puigdemont i Comín podran intervenir en algun moment davant dels 751 eurodiputats de la Cambra al llarg d'un ple que durarà fins dijous.

Cap al migdia, cap a la una, s'espera que la delegació catalana ja arribi al Parlament.

 

Entrevista a Junqueras

D'altra banda, Oriol Junqueras ha estat entrevistat pel programa "Els matins", de TV3. A la pregunta de què pensa sobre la resposta del Parlament Europeu, acatant el Suprem i no reconeixent-lo finalment com a eurodiputat, Junqueras ha contestat:

"Caldrà continuar la batalla legal a Europa. Aquí no hi ha res de definitiu, ara caldrà tornar a posar en marxa totes les vies polítiques i jurídiques per fer que es compleixi la justícia europea i es respecti la democràcia. Què en fem, dels més d'un milió de persones que van votar perquè fos eurodiputat? No tinc cap dubte que aquesta batalla la guanyarem".

El líder d'ERC també ha afirmat que "probablement qui hauria d'acabar condemnat és el mateix Marchena".

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut