Primer ple del Parlament amb Torra com a president, però sense govern
- TEMA:
- Procés català
Primer ple del Parlament amb Quim Torra com a president de la Generalitat.
Torra, però, seu avui sol al primer banc de l'hemicicle, reservat al govern.
Es produeix així una imatge insòlita, fruit del fet que els consellers que va nomenar dissabte encara no han pogut prendre possessió del càrrec a causa de la negativa de La Moncloa a publicar el decret de nomenaments en el DOGC, que és en mans del govern espanyol en aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola.
L'argument de Rajoy és que el govern nomenat ha de ser viable, és a dir, que no pot incloure ni presos ni persones que són a l'estranger. Torra, però, considera que el nomenament és legal perquè els nomenats no han estat inhabilitats.
El ple ha quedat suspès passats dos quarts d'onze del matí, arran de la negativa de Ciutadans de restituir un llaç groc que el diputat Carlos Carrizosa havia tret del banc del govern amb l'argument que quedava davant de la posició de Ciutadans.
El president de la Generalitat, d'altra banda, sabrà aquest migdia el resultat del dictamen jurídic que va encarregar sobre aquesta negativa del govern espanyol a fer el que, en principi, és un acte administratiu automàtic, per saber quines accions legals pot emprendre per forçar la publicació del decret.
Torra ha arribat al Parlament cap a tres quarts de deu.
La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, hi ha arribat just després.
Abans d'anar a l'hemicicle, Torra ha rebut al seu despatx al Parlament, que avui utilitza per primera vegada, el president de la cambra, Roger Torrent. Ha estat una trobada de cortesia entre les dues principals autoritats del país amb motiu d'aquest primer ple al qual Torra assisteix des que va prendre possessió.
Aquest matí a primera hora, abans d'anar al Parlament, Torra havia citat al Palau de la Generalitat qui haurà de ser el número dos del seu govern, Pere Aragonès.
El ple del Parlament ha de debatre si es crea una comissió d'investigació per saber si els Mossos d'Esquadra van espiar polítics catalans. L'han demanada Cs, PSC, CECP i el PP, mentre que JxCat, ERC i la CUP consideren que també s'ha d'investigar l'actuació a Catalunya de les forces de seguretat de l'Estat.
Avui, d'altra banda, s'ha sabut que Toni Comín ha renunciat a delegar el seu vot, almenys en el ple d'avui.
La situació legal de Comín ha canviat arran del rebuig, per part de la justícia belga, de la petició d'extradició feta pel Tribunal Suprem d'ell i els exconsellers Puig i Serret.
- ARXIVAT A:
- Procés català Article 155 Eleccions 21D Govern empresonat