Yasmina Andrés es una de les mares que han pogut tenir un fill amb el programa integral del Vall d'Hebron (ACN)
Yasmina Andrés es una de les mares que han pogut tenir un fill amb el programa integral del Vall d'Hebron (ACN)

Primer programa per ajudar persones amb lesió medul·lar a tenir fills

L'ha posat en marxa el Vall d'Hebron i implica professionals de la Unitat de Lesionats Medul·lars i dels serveis de Ginecologia, Urologia i Psiquiatria

RedaccióActualitzat

L'Hospital Vall d'Hebron ha posat en marxa el primer programa d'atenció integral a la salut sexual i reproductiva per a persones amb lesió medul·lar de Catalunya. L'objectiu és oferir assessorament i seguiment multidisciplinari a persones amb aquesta discapacitat física que es disposen a tenir fills. Dues dones de 34 i 37 anys amb lesió medul·lar a causa d'un accident de trànsit ja s'han beneficiat d'aquest programa.

En aquest programa treballen de forma coordinada professionals de la Unitat de Lesionats Medul·lars i dels serveis de Ginecologia, Urologia i Psiquiatria. L'objectiu és ajudar homes i dones amb lesions medul·lars a tenir fills, com explica Julio Herrero, cap de la Unitat de Reproducció Assistida:

"La salut és tenir una millor qualitat de vida i gaudir d'una vida plena, no únicament curar lesions. Abordem tots els aspectes que implica un embaràs: des de la salut sexual i reproductiva fins al control neurològic durant l'embaràs, el component afectiu i psicològic, els aspectes obstètrics i el seguiment durant el puerperi per promoure la lactància materna i restablir el sòl pelvià".

En el cas dels homes, per obtenir una mostra d'espermatozoides, com que els pacients presenten dificultats d'erecció i ejaculació de manera autònoma, es recorre a l'estimulació del penis per vibració, a través d'un dispositiu vibroestimulador que actua sobre el nervi dorsal del penis. Només en casos difícils es recorre a altres tècniques, com la biòpsia testicular oberta.

 

Yasmina Andrés és una de les mares que ha pogut tenir un fill amb el programa integral del Vall d'Hebron

 

Taxa baixa d'embarassos

En el cas de les dones, la majoria de les que pateixen lesions medul·lars experimenten un període d'amenorrea de sis a dotze mesos després de la lesió. Entre el 50 i el 90% recuperen el cicle menstrual i conserven la capacitat de quedar-se embarassades. Però la disminució de l'activitat sexual i la percepció de dificultat per assumir un embaràs o la cura d'un nen fan que la taxa d'embaràs en dones amb lesió medul·lar sigui baixa.

Per això, l'atenció des del programa va més enllà, com explica Karla Rojas, de la Unitat de Lesionats Medul·lars i la Unitat de Sòl Pelvià:

"Des del programa prestem una educació sexual no tan sols orientada a la reproducció, sinó que també es preocupa per l'autoreconeixement i el plaer d'aquestes dones, amb consells que van des del posicionament corporal durant les relacions sexuals a dispositius que milloren la capacitat per tenir orgasmes".

Una vegada es queden embarassades, es du a terme un seguiment estricte de les dones, que s'intensifica a partir de la segona meitat de l'embaràs. Així es pretén prevenir i abordar les complicacions més recurrents, com ara la propensió a presentar úlceres per pressió, dolor neuropàtic, infeccions d'orina i altres. 

A la Unitat de Lesionats Medul·lars, les dones embarassades amb lesió medul·lar realitzen activitat física per prevenir el dolor neuropàtic i evitar els espasmes a causa dels moviments fetals, les contraccions uterines i els canvis en el tractament farmacològic. També se les assessora sobre l'ajustament correcte de la cadira de rodes i del coixí i matalàs i sobre canvis en la dieta i l'augment de la ingesta hídrica.
 

Afavorir la lactància

En les dones que presenten tendència a l'ansietat o a la depressió durant l'embaràs, el programa posa a la seva disposició psicòlegs clínics que ensenyen tècniques de relaxació i eines per gestionar les emocions.

A més, contra el que es pensa sovint, "aquests parts no tenen per què acabar sempre en cesària, com sovint es pensa. Moltes dones poden experimentar un part vaginal", segons Anna Suy, cap de la Secció d'Obstetrícia. 

En les visites posteriors al part es realitza una nova exploració neurològica i d'imatge d'aquestes pacients. Quant a l'alletament, les dones amb lesions per sobre del nivell D6 -la vèrtebra dorsal 6- tenen més risc de tenir dificultats per a la pujada de llet. Per això se'ls ofereix assessorament ergonòmic i un seguiment personalitzat perquè puguin donar el pit als seus fills si ho desitgen.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut