Primer revés a la llei d'amnistia: maniobra del PP al Senat per dilatar-ne la tramitació
El Partit Popular fa valer la seva majoria absoluta i canvia el reglament de la cambra alta per endarrerir al màxim l'aprovació de la llei d'amnistia
El Partit Popular ha fet valer la seva majoria absoluta al Senat per canviar el reglament de la cambra que fa referència als procediments d'urgència i poder decidir si tramita una llei per la via ràpida, o no. Una potestat que fins ara no tenia i que s'ha aprovat només per poder retardar al màxim possible l'aprovació de la proposició de llei d'amnistia.
Fins ara, el Senat havia de tramitar com a urgents les proposicions de llei que li arribaven del Congrés amb el procediment d'urgència. Amb el canvi al reglament aprovat aquest dimarts, la mesa de la cambra alta té potestat per decidir si fa servir aquesta via ràpida o no, encara que la iniciativa legal li arribi amb procediment d'urgència. El canvi de reglament s'ha aprovat per 147 vots a favor (els del PP, Vox i UPN) i 116 en contra.
El procediment d'urgència redueix a 20 dies el termini que té el Senat per decidir si aprova, esmena o veta una proposició de llei. Quan no és d'urgència, el termini és d'uns dos mesos o fins i tot més, si coincideix amb vacances com és el cas del gener, que és un més inhàbil al Congrés i al Senat.
El Senat no rebrà la proposició de llei d'amnistia fins que l'aprovi el Congrés. Quan la rebi, tot fa preveure que no la tramitarà d'urgència, sinó que estirarà el calendari al màxim, per, al final, vetar-la. Un veto que el Congrés pot aixecar per majoria absoluta, quan la iniciativa torni a la cambra baixa.
La modificació aprovada al Senat també inclou habilitar instruments per obligar el president del govern espanyol i els ministres de l'executiu a comparèixer en sessions plenàries.
El PSOE ha qualificat la reforma d'inconstitucional i ha anunciat que la recorrerà davant el Tribunal Constitucional.
El Congrés encara ha de decidir sobre el procediment d'urgència
En paral·lel, la mesa del Congrés dels diputats també s'ha reunit aquest dimarts. En principi, havia de decidir si tramita la proposició de llei d'amnistia pel procediment d'urgència, com va demanar el PSOE aquest dilluns en registrar el text a la cambra. Un procediment que permet reduir els terminis a la meitat per enviar el projecte al Senat abans d'un mes. Però finalment, aquest punt no s'ha tractat a la reunió i s'ha ajornat fins a una nova sessió.
El PP ja ha anunciat que s'oposaran a la seva tramitació i que, si s'aprova, ho enviaran al Tribunal Constitucional. La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat que "si era inconstitucional al 2021, ho és al 2023". Fa dos anys, la mesa va vetar una proposta de llei d'amnistia presentada pels grups independentistes, llavors, amb els vots en contra també del PSOE, que es va aliniar amb PP i Vox.
El text de la Llei Orgànica d'Amnistia per a la Normalització Institucional, Política i Social a Catalunya, que és el nom que se li ha donat a la proposició de llei, no anirà al ple de la cambra baixa fins que se superi aquest tràmit i la mesa digui si es tramita en procediment d'urgència o ordinari.
Quan arribi al Congrés, el ple debatrà i votarà si es tramita o no --perquè és una proposició de llei presentada per un grup i no projecte de llei proposat pel govern--. Després, el text passarà a les comissions, que podrien modificar-lo. I, finalment, se sotmetrà a una primera votació al Congrés, on previsiblement s'aprovarà.
Serà llavors, un cop aprovada, quan la proposició de llei es remetrà al Senat, on es preveu que no s'accepti el procediment d'urgència gràcies a la majoria absoluta del PP, sinó tot el contrari, que es dilatin els temps al màxim per retardar-ne l'aplicació tant com puguin. També que el text s'acabi vetant al Senat abans no torni al Congrés.
El Congrés té potestat per aixecar el veto del Senat i aprovar definitivament el text original, per majoria absoluta (uns números que sortirien si se sumen el PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB i el BNG).
Un cop aprovada, la llei l'ha de signar el rei i s'ha de publicar al BOE, abans de la seva entrada en vigor.
Els jutges tindran dos mesos per aplicar-la a totes les causes del procés
Tots els jutges que portin causes del procés hauran d'aplicar la llei d'amnistia abans de dos mesos, sigui quina sigui la fase del procediment penal. És a dir, ja estigui en fase d'instrucció, en ple judici oral o bé quan la sentència ja sigui ferma.
També l'han d'aplicar urgentment els jutjats contenciosos administratius o el Tribunal de Comptes, en el cas de processos administratius o de responsabilitat comptable.
Les consultes que facin al Constitucional sobre una possible inconstitucionalitat de la llei no poden aturar l'aplicació de l'amnistia.
Només un recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol podria comportar la suspensió cautelar de la llei, una mesura que ni el PSOE ni Sumar tenen previst aplicar.
Brussel·les rep el text de la proposició de llei d'amnistia
La Comissió Europea ha confirmat aquest dimarts que ja ha rebut el text de la proposició de llei d'amnistia que va reclamar fa una setmana al govern espanyol en funcions.
El comissari de Justícia, Didier Reynders, del Partit Popular Europeu, va demanar el text quan encara no s'havia ni acordat entre els partits que hi han donat el vistiplau ni registrat al Congrés, al·legant que hi havia "serioses preocupacions" sobre la iniciativa que el PSOE estava pactant amb Junts.
En una carta adreçada al ministre de la presidència en funcions, Félix Bolaños, i a la de Justícia, Pilar Llop, Didier reclamava "informació més detallada, en particular sobre l'abast personal, material i temporal d'aquesta llei prevista". Bolaños va respondre que enviarien la informació a Brussel·les després que el text fos presentat "a les autoritats espanyoles".
- ARXIVAT A:
- SenatAmnistiaProcés catalàInvestidura