El tribunal de la Ciutat del Vaticà considera culpable el cardenal Becciu i altres vuit investigats de malversació dels diners de la Santa Seu (EFE/Vatican Media)

Primera condemna de presó a un cardenal per un escàndol financer que sacseja el Vaticà

El cardenal Becciu, que va ser el número tres en l'organigrama del Vaticà, culpable en un cas de corrupció que va deixar un gran forat comptable a les arques de la Santa Seu
Redacció Actualitzat
TEMA:
Església

El Tribunal de la Ciutat del Vaticà ha condemnat el cardenal Angelo Becciu a cinc anys i mig de presó per un escàndol financer que ha sacsejat la cúpula de la Santa Seu.

Als 75 anys, Becciu, un dels cardenals amb més poder de l'última dècada dins la cúpula de l'Església catòlica, va ser el número 3 del Vaticà entre el 2011 i el 2018, es converteix també en el primer cardenal processat --i condemnat-- en un judici penal. 

L'han condemnat per un delicte de malversació que comporta pena de presó i una multa de 8.000 euros i una "inhabilitació perpètua" per exercir qualsevol càrrec públic al Vaticà. El tribunal el considera culpable, amb l'ajut de vuit col·laboradors, de fer un forat milionari en els comptes de la Santa Seu

L'escàndol va esclatar el 2019, quan va transcendir que la Secretaria d'Estat vaticana havia comprat un luxós edifici a l'exclusiu barri londinenc de Chelsea. 

L'edifici, una antiga seu de les galeries Harrods, va costar uns 350 milions d'euros i es va vendre molt per sota d'aquest preu, per uns 214 milions. Una operació especulativa fallida que va buidar les arques vaticanes.

El cardenal Angelo Becciu en una imatge d'arxiu


A més, la investigació del procés de venda de l'edifici de Londres va treure a la llum altres irregularitats financeres presumptament comeses pel cardenal Becciu i els seus col·laboradors. Entre d'altres, donacions de més de 125.000 euros a una entitat benèfica que presidia el germà del cardenal o el pagament de més de mig milió d'euros a Cecilia Marogna, una misteriosa dona que es presentava com a experta en diplomàcia internacional i que suposadament va ajudar la Santa Seu en l'alliberament d'una monja segrestada a Mali. Segons la Fiscalia, aquests diners es van fer servir per fer compres personals a botigues de luxe com Prada, Tod's o Chanel

El judici al cardenal Becciu va començar fa més de dos anys i mig i ha aixecat una gran expectació mediàtica tant per la identitat dels imputats com per les interioritats dels negocis vaticans que ha fet aflorar.

Però el veredicte no posa fi al procés. Angelo Becciu ha anunciat per mitjà dels seus advocats que recorrerà contra la sentència i denuncia "maquinacions vaticanes" amb l'objectiu de defenestrar-lo. 

El papa Francesc en l'última aparició a la plaça de Sant Pere del Vaticà (EFE/Riccardo Antimiani)
ARXIVAT A:
Església Vaticà Judicial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut