Cerdanyola del Vallès

Primera pedra del sincrotró, el projecte científic més ambiciós de l'estat espanyol

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el cap de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, han posat la primera pedra del laboratori de llum sincrotró, que estarà ubicat a Cerdanyola del Vallès. Zapatero ha afirmat que l'accelerador ajudarà a situar Espanya en la "primera divisió" de la investigació. Per Maragall, es tracta d'una infraestructura "única" que ajudarà a millorar la competitivitat. La instal·lació s'anomena Alba i és una eina fonamental en l'anàlisi de molècules. S'hi invertiran al voltant de 180 milions d'euros.

Actualitzat

En l'acte de col·locació de la primera pedra el president de la Generalitat ha destacat la importància del sincrotró per millorar la competitivitat científica de Catalunya, i per fer real la combinació universitat més empresa en el camp de la investigació. Per la seva banda, Zapatero ha qualificat el sincrotró com a clar exemple de l'aposta feta en investigació i desenvolupament i l'ha posat com a exemple del compromís del govern central amb la investigació i Catalunya.

El sincrotró Alba s'ha anomenat així perquè és en aquest moment del dia quan comença a sortir la llum. I és que els seus feixos lluminosos permetran observar partícules ínfimes com els àtoms i tindrà múltiples aplicacions, sobretot en els camps de la física, la química i la medicina. Donarà servei almenys a 300 grups d'investigació, integrats per més de 2.000 científics. En tot Europa només hi ha disset instal·lacions d'aquest tipus i cap al sud-oest del continent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut