El comissari franquista 'Billy el niño' quan va anar a declarar a l'Audiència Nacional el 2013 (ACN)

Primera querella col·lectiva contra Billy el Niño per tortures entre 1971 i 1976

Una de les querellants diu que l'ha posada perquè se sàpiga i per evitar nous casos: "La democràcia mai no està assegurada"
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

Es diu Antonio González, però és més conegut com a "Billy el Niño", és policia nacional jubilat i fins ara acumulava 12 querelles posades per presumptes víctimes de les seves tortures.

Aquest dijous n'hi han posat una altra, però aquesta conjunta de 5 persones que l'acusen a ell i a 8 policies més de l'anomenada brigada político social de torturar-los a comissaria entre el 1971 i el 1976.

Els cinc denunciants, acompanyats dels seus advocats, aquest dijous a Madrid (EFE)

"Volem acabar amb el mur d'impunitat"

Presentada a Madrid, aquesta és la primera querella col·lectiva que l'acusa, a ell i al franquisme en general, de delictes contra la humanitat per les tortures.

L'han posada amb el suport de CeAQUA, la coordinadora de suport a la querella argentina contra els crims del franquisme.


"No era un fet aïllat, era sistemàtic i organitzat"

L'advocada Begoña Lalana ha assegurat que el règim va fer servir la repressió de manera sistemàtica contra tota la població espanyola que volia democràcia:

"El règim franquista es va dotar de molts instruments com la Policia o la Falange per acabar amb qualsevol resistència i manifestació democràtica."

"Volem acabar amb el mur d'impunitat des de les dates de les últimes detencions després de mort Franco. L'Estat no pot substituir les víctimes en la recerca de la veritat, les persones tenen dret a aconseguir justícia, veritat i reparació."

 



 

 

"La democràcia mai no està assegurada"

Una de les querellants, Roser Rius, ha explicat que la van detenir perquè militava a la Lliga Comunista Revolucionària acusada de propaganda i associació il·lícita.

Rius ha afirmat que durant 3 dies la van pegar a tot el cos, sobretot als peus, i que no va poder caminar durant molt de temps:

"Ens hem mogut perquè les querelles individuals eren molt difícils. La democràcia mai no està assegurada i per això ens sembla molt important aquesta actuació."


"No ens mou la rancúnia, sinó que se sàpiga"

Un altre querellant, Esteban Cabal, era menor d'edat el 1976 quan el van tenir 7 dies a comissaria acusat de pertànyer a un sindicat d'estudiants.

Segons ha explicat, Billy el Niño el va pegar durant aquest temps i li va dir que el mataria si el denunciava:

"És un home molt gran i crec que no anirà a la presó. Són fets que jo he perdonat, però el que ens mou als querellants no és la rancúnia, sinó que la societat espanyola sàpiga el que va passar i es condemnin d'una vegada els crims del franquisme."

Un altre querellant, Enrique del Olmo, el van detenir el 1972 després d'una manifestació d'estudiants i també diu que el van torturar a comissaria:

"És un acte de dignitat per als centenars de milers de persones que van lluitar durant dècades contra un règim infame que desgraciadament no estan sent reconegudes encara, mentre que els causants no han tingut el judici que els correspon."

Tots els querellants els van detenir per manifestar-se o repartir propaganda, i no havien denunciat les tortures fins ara. 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut