Primera querella contra Billy el Niño admesa a tràmit per un delicte de tortures
- TEMA:
- Franquisme
El Jutjat d'Instrucció número 49 de Madrid ha acceptat investigar Antonio González Pacheco, conegut com Billy el Niño, membre de la policia franquista, per un delicte de tortures "en un context de crims contra la humanitat".
La querella, l'ha presentat un antic militant de la Lliga Comunista Revolucionària i compta amb el suport de l'associació de víctimes del franquisme CEAQUA.
La interlocutòria inclou diligències prèvies per un presumpte delicte de lesa humanitat, i acorda traslladar-la al ministeri fiscal perquè informi sobre la competència del mateix jutjat.
La jutge d'instrucció María Isabel Durántez ha entès que els fets descrits a la querella "fan presumir l'existència d'una infracció penal".
La querella criminal s'emmarca en la presentació d'aquest tipus d'accions penals a tot Espanya:
"L'objectiu és denunciar davant Dels tribunals espanyols els crims contra la humanitat comesos durant la dictadura franquista."
Miguel Ángel Gómez, que va ser detingut i torturat en dues ocasions, ha estat qui ha presentat la querella. La primera vegada que va patir una agressió va ser el 1971, acusat de propaganda i atemptat a l'autoritat. Després d'això, Miguel Ángel va abandonar els seus estudis.
La segona agressió es va produir el 1973. Va ser acusat d'associació il·lícita per ser membre de la Lliga Comunista Revolucionària, i va passar set dies incomunicat per ser traslladat després a la presó de Carabanchel. Va ser ingressat 15 dies a la infermeria a conseqüència de les lesions que li van ocasionar les tortures.
Billy el Niño, denunciat per diversos maltractaments
Antonio Gómez Pacheco, conegut com Billy el Niño, és un antic membre de la policia franquista i inspector del Cos Superior de Policia durant la Transició espanyola. Ha estat conegut per suposats casos de pallisses i maltractements que infligia als detinguts durant els interrogatoris a la seu de la Direcció General de Seguretat.
Billy el Niño cobra una pensió extra cada mes perquè està condecorat. El 1977 se li va concedir una medalla per "mèrits policials" que li suposa un plus vitalici d'un 15%. L'any passat, l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica va sol·licitar que el Ministeri de l'Interior l'hi retirés.
- ARXIVAT A:
- Judicial Franquisme Memòria històrica