La taula de diàleg es reunirà a Barcelona la setmana del 13 de setembre
- TEMA:
- Procés català
La taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol es reunirà la tercera setmana de setembre, passada la Diada, a Barcelona. Serà la segona reunió de la mesa de negociació, després de la que es va fer el febrer de l'any passat, abans de la pandèmia del coronavirus.
És el principal acord a què han arribat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió d'aquest dimarts a la tarda a La Moncloa, la primera des que el republicà va ser investit president el 21 de maig. La reunió ha començat al voltant de les cinc de la tarda i ha acabat després de dues hores i mitja, una mica més tard de dos quarts de vuit.
Aragonès ha celebrat que "s'hagi desencallat" la taula de diàleg i ha explicat que, durant les properes setmanes, els equips de tots dos governs treballaran per acordar la metodologia de treball i l'ordre del dia d'aquesta segona reunió de la taula de diàleg.
La represa de la taula de diàleg és, ha dit, "la millor constatació que totes les parts donem una oportunitat al diàleg, a la negociació i a la política" de cara a la resolució del conflicte. "Amb la mesa no busquem una foto", ha aclarit Aragonès, que ha augurat que "no serà fàcil" perquè "cal afrontar un conflicte polític de fons":
"Probablement serà la negociació més complexa, més difícil que haurà fet la Generalitat de Catalunya en la seva història contemporània."
També en les properes setmanes es decidirà la composició de les dues delegacions. El president de la Generalitat ha explicat que la delegació catalana la decidirà el govern i serà "institucional" i "paritària", tot i que no ha concretat si els presidents assistiran a la reunió.
"Una solució a tota la repressió"
En la roda de premsa a la delegació de la Generalitat a Madrid, just després de la trobada amb Sánchez, Aragonès ha explicat que la reunió ha servit per "constatar les posicions allunyades" de tots dos executius sobre la resolució del conflicte polític, tot i que les dues parts han coincidit que el camí per resoldre'l és el diàleg.
Aragonès ha insistit que la taula de diàleg entre els dos governs ha d'abordar "la naturalesa política" del conflicte i ha insistit que l'Estat "haurà de fer la seva proposta". En canvi, qüestions com els incompliments de l'Estatut o les inversions s'abordaran a la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat, que es reunirà aquest mes de juliol.
Pel president de la Generalitat, "el primer pas" és complir amb l'informe del Consell d'Europa aprovat la setmana passada i que demanava l'alliberament dels líders independentistes empresonats i la retirada de les euroordres.
Aragonès creu que el Consell d'Europa indica "clarament el full de ruta per acabar amb la repressió" i ha assenyalat que cal "retirar les demandes d'extradició contra els exiliats". Ha insistit que la "sortida" al conflicte polític passa per l'amnistia i l'autodeterminació, que ha qualificat com "els dos grans consensos a la societat catalana".
"Anirem amb tota l'ambició a defensar el referèndum i l'amnistia i, per tant, no serà fàcil. Ens haurem de carregar de perseverança, perspectiva i paciència"
Preguntat sobre quina proposta ha traslladat el govern espanyol per resoldre el conflicte polític català, Aragonès s'ha limitat a dir que el govern espanyol planteja "mantenir l'statu quo", una opció que, segons ha dit, "no és una solució perquè no inclou la totalitat dels catalans".
El president de la Generalitat ha dit que "cal trobar una solució a tota la repressió", en la qual ha fet referència als polítics exiliats, als que estan pendents de judici i als quals el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions per la promoció de l'independentisme a l'estranger, com s'ha sabut aquest dimarts al matí.
Pel que fa a les demandes del Tribunal de Comptes, Aragonès ha dit que la Generalitat continuarà donant suport jurídic als perjudicats. "La Generalitat ja ha aportat la documentació en el sentit que no ens considerem administració perjudicada. A partir de la fase d'avui, seguirem en aquesta línia, amb molta més força", ha assenyalat.
Sánchez "no ha aprofundit" en amnistia i autodeterminació
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha dit que Pedro Sánchez ha ofert a Aragonès crear un fòrum de trobada a Catalunya en paral·lel a la taula de diàleg i també a assistir a la propera conferència de presidents autonòmics.
El president espanyol, però, no ha abordat les peticions d'amnistia i d'autodeterminació que li ha fet el president de la Generalitat. Montero ha comentat que Aragonès ha comentat les reivindicacions independentistes, però Sánchez no hi ha "aprofundit".
"L'ha convidat a fer propostes que permetin avançar. Aragonès coneix amb exactitud el límit que posa el govern a aquestes qüestions", ha assegurat la portaveu de l'executiu espanyol.
En la mateixa línia, el president del govern espanyol ha dit en un missatge a les xarxes socials que ara "és el moment del diàleg, del retrobament entre catalans i amb la resta d'Espanya":
"Això no se soluciona amb dos o tres anys"
Després de la reunió, fonts de La Moncloa han apuntat que "és impossible" aconseguir fruits a curt termini i han assenyalat que "això no se soluciona en dos o tres anys".
"Pot ser que ens aixequem de la taula sis o set vegades", han admès les fonts del govern espanyol, que defensen que "cal continuar" perquè el procés de diàleg "serà lent".
La Moncloa creu que, actualment, les converses es troben en un punt de "recuperació de la confiança" i avança que "el que seria bo és que des de Catalunya es pogués abordar una proposta des del respecte constitucional".
Un pas més en el desglaç de les relacions
La reunió entre Aragonès i Sánchez és un pas més en el desglaç en les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat, després de la trucada de 40 minuts que van mantenir el 4 de juny passat i la salutació en un acte de Foment del Treball, tres dies després. Aquest diumenge, tots dos presidents van sopar junts, amb el rei Felip VI i l'alcaldessa Ada Colau, en la inauguració del Mobile World Congress.
- ARXIVAT A:
- Procés català Pere Aragonès Pedro Sánchez