Catalangate: La Moncloa ofereix un control intern del CNI però el govern vol dimissions
En la reunió de Bolaños i Vilagrà, La Moncloa també ha ofert convocar la comissió de secrets oficials del Congrés amb tots els partits
El CNI obrirà una investigació interna per l'escàndol d'espionatge a líders independentistes amb el programa Pegasus. La Moncloa també ofereix a Esquerra i Junts participar en la comissió de secrets oficials al Congrés dels Diputats, que té la intenció de constituir "de forma immediata" per abordar el Catalangate.
Així ho ha anunciat el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, després de la reunió amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, aquest diumenge al Palau de la Generalitat.
Per la Generalitat, les mesures anunciades són insuficients i encara hi ha massa incògnites per resoldre. "No podem estar satisfets amb les explicacions del ministre: són insuficients, inconcretes i de resultats incerts", ha assegurat Vilagrà.
També ha insistit que cal que algú assumeixi responsabilitats i que "la gent sàpiga qui i per què va ordenar aquest espionatge massiu". I, quan se sàpiga, que aquests responsables, ha exigit, dimiteixin:
"No volem un cap de turc, no volem auditories tècniques, no volem excuses, exigim una reacció a l'altura de la gravetat d'aquesta vulneració de drets."
I la consellera de Presidència ha advertit que, si el govern espanyol no es mou, "hi haurà conseqüències".
Bolaños, per contra, ha explicat que ha estat una trobada "cordial, sincera i correcta". Ha insistit que el govern espanyol té la voluntat "inequívoca de treballar perquè s'aclareixin els fets" i per seguir apostant pel diàleg, "especialment quan hi ha dificultats com les d'ara entre dos governs".
"Qualsevol dificultat en el camí, la superarem. I ara volem recuperar la confiança a través del diàleg i de la transparència."
El ministre també ha defensat que "les institucions espanyoles actuen dins la llei, respectant-la i sotmeses a control judicial" i ha expressat que "el govern d'Espanya comprèn la preocupació i la inquietud de les persones afectades per aquestes informacions i persones de la societat catalana i espanyola que també han sentit preocupació".
"És important que des del govern d'Espanya traslladem el nostre compromís absolut per aclarir els fets que s'han produït."
També s'ha compromès a col·laborar plenament amb la justícia i, si cal, desclassificar informació. Diu que "el govern té la consciència tranquil·la i res a ocultar."
L'escenificació de la distància
A la trobada, s'ha escenificat la distància entre els dos governs. Així, s'ha fet la taula de treball, en comptes dels sofàs reservats habitualment per rebre les visites; els telèfons mòbils han quedat fora de la sala per petició expressa de la conselleria de Presidència; i el posat de Vilagrà ha estat volgudament seriós.
El ministre també ha vingut amb un gest sota el braç, un llibre amb el títol "En defensa de la conversa", de Sherry Turkle, que ha regalat a la seva interlocutora.
El defensor del poble investigarà Pegasus
A banda de les mesures que ha anunciat Bolaños, coincidint amb la trobada, s'ha sabut que el Defensor del Poble obrirà una investigació sobre el cas d'espionatge amb Pegasus, segons ha informat aquesta institució a l'agència EFE.
Assegura que "està analitzant les informacions sobre una eventual utilització inadequada de les eines de programari Pegasus que hagin pogut posar en risc l'exercici de drets fonamentals, en particular els relacionats amb el dret a la privadesa".
L'oficina del Defensor del Poble afegeix que la institució, que actua en qualitat d'alt comissionat de les Corts Generals per a la defensa dels drets constitucionals, "aconseguirà les dades necessàries per obrir una actuació d'ofici a fi de contribuir al bon funcionament institucional i vetllar pel respecte dels drets fonamentals reconeguts en la Constitució", ha indicat.
El Ministeri de Defensa ha emès un comunicat per expressar la seva satisfacció amb l'anunci. Assegura que l'actuació del defensor "permetrà posar en relleu que el Centre Nacional d'Intel·ligència ha actuat en tot moment d'acord amb l'ordenament jurídic".
També permetrà, ha continuat, "salvar els obstacles de secret, transparència i reserva de les seves actuacions, que li són imposades per llei". El ministeri ha garantit que el defensor tindrà accés a tota la informació que requereixi "per garantir la màxima transparència i donar confiança a tota la ciutadania sobre les actuacions del CNI".