Primera sentència contra Deliveroo per treballar amb falsos autònoms
Un jutjat de València obliga l'empresa a readmetre o a indemnitzar un treballador acomiadat
El jutjat social número 6 de València ha sentenciat contra l'empresa de repartiment de menjar Deliveroo i ha donat la raó a un treballador acomiadat fa un any.
La sentència, que s'ha fet pública aquest dilluns, obliga l'empresa a readmetre'l o a indemnitzar-lo. Deliveroo al·legava que no era treballador seu, sinó autònom.
Fals autònom
De fet, aquesta sentència afirma que l'empresa havia creat una ficció jurídica per fer-lo passar per autònom, però amb un règim equivalent a un contracte laboral.
El treballador repartia menjar en bicicleta, i aportava el vehicle i el telèfon mòbil propis, però estava sotmès a uns horaris fixats en una zona determinada.
També li donava instruccions concretes sobre com fer els lliuraments i quin comportament havia de tenir amb els clients.
A més, tota l'organització de la feina la feia l'empresa. Tot això sense els drets i les prestacions habituals en els règims laborals.
"Alienitat i dependència"
Basant-se en això, el jutge ha identificat "les notes característiques de la relació laboral d'alienitat i dependència" dels contractes laborals, i que no es donen en el cas dels autònoms autèntics.
Això implica la impugnació del model de negoci d'aquesta plataforma en línia de repartiment de menjar, que obliga els seus repartidors a donar-se d'alta d'autònoms per poder treballar.
Altres processos en marxa
L'estiu passat els repartidors de Deliveroo a Barcelona van fer vaga i manifestacions per denunciar les males condicions laborals en què asseguren que treballen.
Era la primera vaga d'aquestes característiques i la resposta de l'empresa va ser acomiadar una quinzena de treballadors, que van denunciar l'empresa.
Fa dues setmanes es va fer el primer judici, que està a l'espera de sentència.
Notícia relacionada: Proposen multar Telefónica per subcontractacions il·legals amb falsos autònoms
La Seguretat Social vol cobrar
L'ús d'autònoms forçats per part de Deliveroo ja va comportar-li un intent per part de la Seguretat Social de cobrar la prestació dels serveis laborals.
Li ha reclamat més de 160.000 euros que considera que l'empresa li deu entre maig del 2016 i setembre del 2017.
Per intentar evitar aquest pagament, l'empresa ha al·legat en els mateixos termes que al judici de València, que no té una relació laboral amb els treballadors, sinó mercantil.
Cooperativa d'extreballadors
Alguns dels treballadors acomiadats han promogut una cooperativa per fer la competència a la seva antiga empresa.
L'han anomenada "Mensakas", i estan en procés de recollida de micromecenatges per llançar-la.
La intenció és passar de falsos autònoms a socis d'una cooperativa que contractarà els seus treballadors.
- ARXIVAT A:
- Precarietat laboral