Les denúncies per punxades que han rebut fins ara els Mossos tenen com a context l'oci nocturn (Pexels)

Primeres denúncies per punxades a noies en discoteques de Catalunya

La policia no pot confirmar per ara que s'hagi injectat droga a les víctimes i en cap dels 7 casos denunciats la punxada ha acabat amb violència sexual
Redacció Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

Cada cop se sent més a parlar de la submissió química, que consisteix a drogar una persona per poder-la agredir sexualment. En aquest context, els Mossos d'Esquadra han rebut fins aquest dimarts set denúncies per punxades en discoteques, segons ha confirmat a "El matí de Catalunya Ràdio" la portaveu del cos, Montserrat Escudé. 

"A dia d'avui podem afirmar que s'han rebut cinc denúncies en total per cinc fets relacionats amb punxades. D'aquests, cap es pot relacionar ara mateix amb una agressió, un abús sexual o alguna  forma de violència posterior a la punxada." 

Després s'ha sabut que les denunciants van sortir de festa per Lloret de Mar en nits diferents i asseguren que algú les va punxar amb una xeringa. 

Per ara, però, no està confirmat que a les víctimes se'ls injectés droga, possiblement per la dificultat de trobar-ne el rastre. "La substància encara no se sap. Són punxades. Policialment, no podem especificar si és droga o no. S'han fet les anàlisis pertinents quan el metge forense ho ha dit", ha afirmat. 

Aquest és el vídeo íntegre de l'entrevista. 

 

Els fets es continuen investigant i, de fet, s'hi afegeixen dos casos més, a Barcelona. Una coneguda discjòquei ha explicat que a ella i una amiga seva les van punxar al braç i la cama mentre ballaven. Van notar coïssor, mareig, desorientació i son, i van anar a la barra a demanar ajuda.
 

La patronal diu que reforçaran les mesures de seguretat

Els Mossos ja han demanat les imatges de les càmeres dels locals on s'han produït els fets.

Des de la patronal de l'oci nocturn Fecasarm s'assegura que aquesta pràctica és totalment excepcional, però que es reforçaran les mesures de seguretat.

De fet, ja s'estaven prenent mesures per una altra pràctica, la de la submissió química a través de substàncies introduïdes d'amagat a les begudes.

El president de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha assegurat que es farà un protocol per a aquests casos: 

"Hem introduït aquesta mesura del tapagots per evitar que es pugui introduir aquesta substància a les begudes, i ara amb el tema de les punxades donem formació al personal del local. També posarem protocols perquè els clients que puguin detectar alguna acció sospitosa per part d'altres clients ho puguin denunciar de seguida."

 

Què cal fer si se sospita d'una punxada

La dificultat de demostrar que s'ha subministrat droga a algú és un dels grans inconvenients amb què es troben els investigadors. Per això, Escudé té molt clar el consell que s'ha de donar a la població. 

"Recomanem, amb independència de si es vol denunciar, i no només per les punxades, sinó per qualsevol fet que es pateixi en l'àmbit de les violències sexuals, que les persones s'adrecin a un hospital perquè puguin iniciar el tràmit i la recollida de mostres, que en aquests casos és clau." 

Escudé ha explicat que, a diferència d'altres delictes, en les agressions sexuals sol transcórrer bastant temps entre el moment en què passen els fets i la decisió de posar o no denúncia. Segons ha dit, aproximadament 7 o 8 de cada 10 casos es denuncien durant el primer any, i la resta a partir dels 12 mesos.

"Per això diem que, al marge de denunciar o no, vagin a un centre mèdic si perceben que han estat punxades o que algú ha introduït una substància o que s'ha abusat d'elles en aquest estat de vulnerabilitat", ha remarcat. "Si no es denuncia, no tenim els casos reals", ha afegit.  

De fet, una víctima va impulsar una recollida de firmes per reclamar al Ministeri de Justícia un protocol que faciliti poder demostrar aquesta forma de violència. 

quest vídeo recull el casos denunciats i les reaccions que hi ha hagut: 


Un antecedent a les Balears 

Segons la portaveu dels Mossos, tenien constància d'un cas de punxada a les illes Balears. A partir d'aquí, en coordinació amb l'Europol, han demanat informació a França i els haurien indicat que l'origen d'aquesta pràctica era el Regne Unit

Escudé ha admès que estan preocupats davant els esdeveniments. "Hem un fet traspàs d'informació a l'Europol i estem en contacte, sobretot, amb la policia francesa, perquè aquests fets han generat molta inquietud i preocupació", ha dit. 

 

ARXIVAT A:
Agressió sexual Drogues Mossos d'Esquadra
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut