Primeres imatges de l'interior de la catedral de Notre-Dame després de la restauració

El president Macron ha visitat el temple, que té un aspecte més diàfan que abans de l'incendi del 2019

RedaccióActualitzat

Murs de color crema i molta llum natural: les primeres imatges de la nova Notre-Dame mostren una catedral diàfana, que contrasta amb les cendres i la foscor que va deixar l'incendi de l'abril del 2019, ara fa cinc anys i vuit mesos.

Aquest divendres s'ha pogut veure el nou aspecte del temple, que ha rebut la visita del president francès, Emmanuel Macron, una setmana abans de la reobertura.

"Està reparada, reinventada i reconstruïda", ha declarat Macron, acompanyat de la seva parella, Brigitte Macron; l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo; i l'arquebisbe de la ciutat, Laurent Ulrich.

"El xoc de la reobertura serà, vull creure-ho, tan fort com el de l'incendi. Però serà, crec, un xoc d'esperança."

El president ha destacat que la catedral gòtica li sembla "molt més hospitalària" gràcies a la pedra de tons clars i que el resultat de la restauració li sembla "sublim".

La ministra de Cultura, Rachida Dati, s'ha mostrat sorpresa: "El que m'ha impressionat és la claredat", ha dit.

L'interior del temple després de l'incendi, a l'esquerra, i ara, un cop restaurat, a la dreta (Reuters)

Aquí pots veure un primer recorregut en vídeo per l'interior de la catedral, un dels monuments més visitats d'Europa:

 

Equilibri entre elements nous i originals

Les autoritats han passejat primer per la nau --el sostre de la qual va cedir a causa del foc-- i posteriorment per la resta del temple, on han vist alguns elements nous --com ara una taula per a l'altar moderna i sòbria-- i altres d'originals, com l'escultura de la marededeu de París, una peça icònica que va retornar-hi aquest novembre en una processó.

L'emblemàtica agulla, coronada amb un gall, és una de les peces que s'han reconstruït seguint el model original, però d'altres, com les vidrieres, han estat actualitzades seguint cànons més contemporanis, no exempts de polèmica.

Milers de persones han participat en les feines de reconstrucció de Notre-Dame (EFE/EPA/Christophe Petit Tesson)
(EFE/EPA/Christophe Petit Tesson)
(EFE/EPA/Christophe Petit Tesson)

La reconstrucció, en què han participat més de 2.000 treballadors i 250 empreses, ha estat, en línies generals, fidel a la configuració precedent, tot i que s'han fet modificacions amb l'objectiu d'elevar els estàndards de seguretat i evitar sinistres com el del 2019.

Entre els artistes que hi han col·laborat hi ha l'artista mallorquí Miquel Barceló, que ha preparat tres tapissos ubicats a la capella de la nau lateral nord.

(EFE/EPA/Christophe Petit Tesson)
La rosassa del sud de la catedral de Notre-Dame
(Reuters/Stephane de Sakutin)
(EFE/EPA/Stephane de Sakutin)

El projecte ha comptat amb un pressupost de 843 milions d'euros, segons l'Elisi. Una xifra astronòmica, inflada amb les donacions de grans fortunes com Bernard Arnault, president del conglomerat de productes de luxe LVMH, o de la família Bettencourt Meyers, propietaris del grup L'Oréal.
 

A una setmana de la reobertura

La celebració institucional serà el pròxim 7 de desembreamb la presència de nombrosos artistes internacionals i personalitats de la cultura. Es calcula una assistència de més de 2.500 persones.

El president Macron durant la visita oficial a l'interior del temple (EFE/EPA/Christophe Petit Tesson)

El retorn dels fidels serà l'endemà, el diumenge 8 de desembre, amb una missa oberta a les associacions religioses de París amb la qual es consagrarà la catedral. El mateix dia es reobrirà el temple a les visites de manera parcial i sota reserva prèvia.

 

ARXIVAT A:
Notre-DameEmmanuel MacronFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut