Primeres mesures del govern: impugnar el 155 i recuperar les lleis suspeses pel TC
El president espera que Pedro Sánchez li truqui per reunir-se al més aviat possible
El govern de la Generalitat ja s'ha posat en marxa amb mesures dirigides en diversos fronts: la restitució del funcionament del govern i els seus departaments, però també judicial i de diàleg amb el govern espanyol, com a prioritats.
Parlar al més aviat possible
Un cop constituït el nou govern a Espanya, l'executiu català espera que Pedro Sánchez no trigui a convocar Quim Torra en una reunió que serà la primera presa de contacte dels dos executius.
"La pilota està a la seva teulada. Nosaltres hem fet la feina i veurem com reaccionen a partir d'ara. Si considerem que hauria de ser la setmana que ve? Sí, és que considero que hauria de ser demà mateix, aquesta reunió, que és importantíssima, però nosaltres estem a disposició, com sempre ho hem estat, del diàleg i la negociació. Quan ell consideri fer aquesta reunió ja posarà data i es convocarà la reunió."
Artadi ha afegit que els equips estan en contacte mentre esperen que la reunió es faci abans de l'estiu.
Revertir els efectes del 155
La reunió extraordinària, la primera del govern de Quim Torra, ha decidit entre altres qüestions valorar i revertir els efectes de l'aplicació de l'article 155 que ha durat 7 mesos i mig. El govern es personarà també davant el TC contra l'aplicació de l'article 155 en els recursos presentats pel Parlament i per Podem.
En aquest sentit, Artadi ha anunciat la creació immediata de la figura del comissionat pel desenvolupament de l'autogovern, que es coneix ja com el Comissionat del 155, que podria ser nomenat la setmana que ve. El Comissionat del 155 que s'encarregarà d'analitzar, valorar, estudiar i aplicar un pla de xoc per revertir els efectes de l'article 155 a tots els departaments de la Generalitat, a les entitats i els ciutadans.
També s'ha anunciat la creació de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, que col·laborarà amb els departaments i amb el Síndic de Greuges de Catalunya.
Les lleis impugnades pel TC
Sobre les lleis impugnades pel Tribunal Constitucional (TC), Artadi ha destacat que l'executiu català "recupera la seva capacitat de personar-se i presentar al·legacions", i ho farà a dotze d'aquestes lleis, entre les quals destaca la de la universalització de la sanitat, la de canvi climàtic, la de l'impost als habitatges buits, la de comerç, la de l'Agència Catalana de Protecció Social, i la de l'Agència Catalana de Ciberseguretat, i la que permetia a la Cambra fer investidures a distància, entre altres.
Sobre les lleis impugnades però que encara estan pendents de sentència, la portaveu ha explicat que es recorreran perquè la impugnació sigui retirada.
Ampliar la querella contra Rajoy i Santamaría
A la querella presentada pel president Quim Torra, a títol personal, contra l'expresident Mariano Rajoy i l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per no haver publicat al DOGC el decret 2/2018 amb els nomenaments dels consellers -en el qual es nomenaven Jordi Turull i Josep Rull, a la presó, i Lluís Puig i Toni Comín, a Brussel·les-, s'hi afegiran les que presentaran individualment cada un dels consellers que figuraven en aquest primer decret com els que s'han afegit en el nou govern.
800 milions en impagaments a les entitats socials pel 155
Entre les decisions del nou govern, destaquen les relacionades amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família, que desencallarà els acords i contractes amb les entitats socials aturats durant l'aplicació del 155 i que han suposat l'impagament de 800 milions d'euros. Els impagaments han afectat els serveis que donen aquestes entitats i els proveïdors, que han tingut fortes tensions de tresoreria.
També es farà un estudi de l'impacte del que ha suposat haver aturat aquests contractes i pagaments, fet sobre el qual l'executiu no descarta demanar responsabilitats al ministeri per la seva gestió.
Primeres inversions
Entre les operacions financeres i pressupostàries destaquen els 42,8 milions d'euros que es destinaran al finançament de les prestacions de la renda garantida de ciutadania i els 20,4 milions per fer front a les necessitats derivades del canvi de criteri en l'aplicació de l'IVA que afecta directament els mitjans de comunicació audiovisuals, d'aquesta manera es rescata de la situació d'ofegament pressupostari de TV3.
Carta a Europa i contactes de partits
Entre les pròximes tasques del president, Artadi ha anunciat que Quim Torra enviarà demà una carta als mandataris europeus per informar-los de la nova situació del govern de la Generalitat i de la situació anòmala que viu el país, la situació dels presos i la persecució de drets, i comunicar el compromís de la Generalitat amb el diàleg i valors europeus de dignitat, igualtat i respecte dels drets humans.
El president Torra també iniciarà una roda de contactes amb els partits polítics. La primera reunió havia de ser aquest divendres amb la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, però la líder de Ciutadans ha dit que no es reunirà fins que es tregui la pancarta que demana la llibertat pels presos de la façana de la Generalitat.
En aquest sentit, Artadi ja ha anunciat que la pancarta no es traurà.
"És la seva decisió no venir a reunir-se amb el president de la Generalitat, decisió que lamentaríem profundament. Per tant, la pancarta no es retirarà, però és evident que el president Torra té la mà oberta i la mà estesa perquè la cap de l'oposició vingui a reunir-se amb ell demà al Palau de la Generalitat."
La consellera de la Presidència i portaveu del govern de la Generalitat, Elsa Artadi, s'ha estrenat en la tradicional roda de premsa posterior a la reunió del govern, que ha recordat que l'última la va fer el conseller Jordi Turull fa 7 mesos, el 24 d'octubre, i que Turull fa 100 dies que és a la presó.
- ARXIVAT A:
- Quim TorraArticle 155